Μειωμένες παραμένουν οι ροές μεταναστών και προσφύγων στο βόρειο Αιγαίο το τελευταίο 24ωρο

Σταθερά μειωμένες παραμένουν οι ροές μεταναστών και προσφύγων στο βόρειο Αιγαίο το τελευταίο 24ωρο, προφανώς με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έλαβαν οι τουρκικές Αρχές, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, 62 μετανάστες αποβιβάσθηκαν από χθες έως σήμερα στη Λέσβο, κανένας στη Χίο, ούτε και στη Σάμο. Συνολικά, από την Πέμπτη 21 Απριλίου έως σήμερα αποβιβάσθηκαν στα νησιά 298 άτομα, 138 στη Λέσβο, 127 στη Χίο και 33 στη Σάμο.

Όμως, με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ζουν εγκλωβισμένα στα hot spots των τριών νησιών 6.926 άτομα. Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 4.128 άτομα στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο, 2.140 στη Χίο και 658 στη Σάμο. Στα παραπάνω στοιχεία των hot spots περιλαμβάνονται 250 που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο στη Λέρο αλλά και περίπου 1.500 που διαμένουν σε ανοικτές δομές, τόσο στη Χίο, όσο και στη Μυτιλήνη, επειδή ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Επίσης, σε ανοικτές δομές στα νησιά, εκτός hot spot ζουν άλλοι 400 πρόσφυγες που έχουν μπει στη χώρα πριν την 20ή Μαρτίου και έχουν εγκλωβιστεί, αφού δεν επιθυμούν να φύγουν για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ