Τσίπρας: Οι μονομερείς αξιώσεις της Τουρκίας βάζουν εμπόδια στην επίλυση του προσφυγικού

Οι τουρκικές αξιώσεις εγείρουν εμπόδια στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, οι οποίες έχουν στόχο στην αντιμετώπιση των δικτύων που διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη, σημείωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η αποστολή του ΝΑΤΟ να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», τόνισε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

«Δυστυχώς, είναι ξεκάθαρο πως δημιουργούνται εμπόδια από τις μονομερείς αξιώσεις που εγείρει η Τουρκία, οι οποίες εκφράζονται και με αύξηση των παραβιάσεων στον εναέριο χώρο μας», συμπλήρωσε.

Στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί οποιεσδήποτε ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», κάνοντας ειδική αναφορά στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις.

Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε ουσιαστικές και εποικοδομητικές τις συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον οποίο συνεχάρη για τη δέσμευση της Κυβέρνησης στη συνεργασία με τη Συμμαχία.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, ενώ αναφέρθηκε και στη σημαντική μείωση στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία.

ΚΚΕ: Τα συγχαρητήρια του ΓΓ του ΝΑΤΟ προς τον κ. Τσίπρα μαρτυρούν πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της Κυβέρνησης

«Την ίδια στιγμή που και οι πέτρες γνωρίζουν ότι η ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Αιγαίο εντάσσεται στο πλαίσιο των εξελίξεων στην περιοχή και στον ανταγωνισμό του με τη Ρωσία, γεγονός που ομολόγησε και ο ίδιος ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, αποτελεί πρόκληση ο πρωθυπουργός να αναγορεύει το ΝΑΤΟ των πολέμων και των επεμβάσεων σε παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Τα συγχαρητήρια του ΓΓ του ΝΑΤΟ προς τον κ. Τσίπρα μαρτυρούν πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γιατί στην πράξη αποδεικνύεται ότι προωθείται βαθύτερη ενσωμάτωση και εμπλοκή της Ελλάδας σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους και τις επεμβάσεις,  που διογκώνουν και το μεταναστευτικό –προσφυγικό πρόβλημα.

Απόδειξη αποτελεί και το ότι η κυβέρνηση για την υλοποίηση των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων στην περιοχή, το γύρο επιθέσεων στο Ιράκ και τη Λιβύη, θέτει στη διάθεση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ τη βάση της Σούδας, τα ΝΑΤΟϊκά στρατηγεία και υποδομές», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.