Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη έκδοση ομολόγων της Αργεντινής από το 2002

Η Αργεντινή προχώρησε χθες στην πώληση χρέους αξίας 16,5 δις. δολαρίων στην πρώτη έκδοση διεθνών ομολόγων από την χρεοκοπία της χώρας το 2002.

Στην δημοπρασία καταγράφηκε μεγάλη ζήτηση, ενώ τα έσοδα θα διατεθούν για την διευθέτηση της νομικής προσφυγής επενδυτών και την πληρωμή του οφειλόμενου χρέους που προέκυψε από την χρεοκοπία ύψους 100 δις δολαρίων που βύθισε την χώρα στη φτώχεια.
Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι ελπίζει στο κλείσιμο ενός επώδυνου κεφαλαίου για την ιστορία της χώρας που θα φέρει μικρότερα επιτόκια δανεισμού στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής ενώ παράλληλα θα προσελκύσει επενδύσεις που αναμένεται να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.
Οι επενδυτές από την πλευρά τους, εμφανίζονται πεπεισμένοι για την στρατηγική του Μάκρι. Η Αργεντινή έλαβε προσφορές ύψους 68,6 δις δολαρίων από επενδυτές από όλο τον κόσμο, με τα δύο τρίτα εξ αυτών από τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.
«Θα μπορούσαμε να είχαμε εκδώσει διπλάσια ομόλογα», δήλωσε ο Πρατ-Γκέι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Μπουένος Άιρες. «Την Παρασκευή, μόλις πιστωθούν τα κεφάλαια, θα αποπληρώσουμε 9,3 δις δολάρια στους κατόχους χρέους».

Ο Μάκρι, υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής την περασμένη χρονιά, με την δέσμευση για άνοιγμα και επανεκκίνηση της στάσιμης οικονομίας. Παράλληλα, συμφώνησε να έρθει σε συμβιβασμό με τα funds που διακρατούν κρατικό χρέος και να προχωρήσει στην αποπληρωμή τους, για να βάλει τέλος στο ρόλο της Αργεντινής «ως παρίας».
Η πολιτική αυτή βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της προκατόχου του Κριστίνα Φερνάντεζ, η οποία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τα hedge funds.
Τα funds προσέφυγαν νομικά στα αμερικανικά δικαστήρια ζητώντας την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχουν.

Πηγή: http://www.cnn.gr/