Διαμαρτυρία για το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στον Πυργετό

Επιστολή διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Πυργετό απέστειλε ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος στον πρόεδρο Δ.Σ. του Ομίλου Μιχάλη Σάλλα.

Με την επιστολή που κοινοποιείται σε ανώτερα στελέχη της Τράπεζας, στους βουλευτές του νομού και στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό παρατίθενται οι λόγοι γιατί δεν πρέπει να κλείσει το υποκατάστημα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση «θα σταθμίσουμε και εμείς ως Δήμος και ως τοπική κοινωνία τις σχέσεις μας με την τράπεζά σας και θα αποσύρουμε τις καταθέσεις μας» όπως υπογραμμίζεται σχετικά.

Αναλυτικά, στην επιστολή Κολλάτου προς Σάλλα επισημαίνονται τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα αγανάκτησης και πικρίας των συνδημοτών μου, επιθυμώ μαζί με αυτά να εκφράσω και την προσωπική μου διαμαρτυρία για την ουσιαστική κατάργηση του καταστήματος στον Πυργετό.

Η τοπική αυτοδιοίκηση αποδυναμώνεται καθημερινά, κυρίως όμως αποδυναμώνεται ο πληθυσμός των τοπικών κοινωνιών τον οποίο κληθήκαμε και καλούμαστε να εξυπηρετούμε. Παρακαλούμε λοιπόν πριν την οριστική σας απόφαση να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Το κατάστημα Πυργετού εξυπηρετεί περισσότερα από 20 Δημοτικά Διαμερίσματα (Πυργετός, Ραψάνη, Αιγάνη, Κρανιά, Παραλία Αιγάνης, Καστρί Λουτρό, Μεσάγγαλα, Παραλία Κουλούρας, Παλαιόπυργος, Ομόλιο, Στόμιο, Καρίτσα, Κόκκινο Νερό, Σ.Σ. Ραψάνης, Νέοι Πόροι, Πλαταμώνας, Παλαιοί Πόροι, Παλαιός Παντελεήμονας, Παντελεήμονας, Σκοτίνα, Γόννοι, Αμπελάκια κα).

Ο αριθμός των ατόμων που εξυπηρετεί υπερβαίνει τους 20.000 πολίτες ενώ την περίοδο του καλοκαιριού λόγω της ύπαρξης των παραλιών και του εποχικού πληθυσμού υπερβαίνει τους 60.000 κατοίκους.

Η σκέψη για κατάργηση του παραπάνω καταστήματος θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες των Δήμων (Τεμπών, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου). Η αναστάτωση αυτή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη τώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι δηλώσεις κτηματογράφησης του Δήμου Τεμπών, καθώς έδρα του κτηματολογίου έχει επιλεγεί ο Πυργετός λόγω της ύπαρξης του συγκεκριμένου καταστήματος. Πληροφοριακά τα δικαιώματα δηλώσεων υπερβαίνουν κατά πολύ τις 150.000 και γίνεται εύκολα αντιληπτό ο όγκος των παραβόλων και ο αριθμός των ανθρώπων που θα εξυπηρετηθούν από το κατάστημα.

Το συγκεκριμένο κατάστημα εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό την έντονη αγροτική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής καλύπτοντας δυναμικές καλλιέργειες όπως ακτινίδιο, ελιά, κρασί, αμπέλι, κάστανο αλλά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της παραλίας και των τουριστικών καταλυμάτων. Άρα γίνεται κατανοητό ότι μπορεί να γίνει αρωγός του διπόλου αγροτικής-τουριστικής ανάπτυξης στα πλαίσια της ύπαρξης δομών και υποδομών που εξυπηρετούν τους κατοίκους, ενισχύουν την συγκράτηση του πληθυσμού και τονώνουν την τοπική οικονομία.

Σας υπενθυμίζω επίσης πως ο Δήμος μας χρησιμοποιεί τα καταστήματα της Τράπεζας σας για τις οικονομικές κινήσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Τ., του ΔΟΠΑΠΕΠΤ του Δήμου και είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Επειδή νομίζουμε ότι δεν είναι απαγορευτικά τα έξοδα για τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία του καταστήματός σας στον Πυργετό και επειδή δεν είναι δυνατό να σταθμίζονται με στενά οικονομικά κριτήρια που υπακούουν στο βωμό της όποιας «ορθολογιστικής» περιοριστικής πολιτικής, παρακαλούμε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας αυτή που πλήττει ένα σημαντικό μέρος των συνδημοτών μας. Διαφορετικά θα σταθμίσουμε και εμείς ως Δήμος και ως τοπική κοινωνία τις σχέσεις μας με την τράπεζά σας και θα αποσύρουμε τις καταθέσεις μας.

Με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθείτε στο εύλογο αίτημά μας για τη συνέχιση της κανονικής λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Πυργετό, αναμένουμε την απάντησή σας».