Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας καλεί αγρότες

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση τους αγρότες και κτηνοτρόφους και σε μαζική συμμετοχή στην 48ωρη απεργία ενάντια στον ασφαλιστικό νόμο-λαιμητόμο και την μεγάλη φοροληστεία που επιχειρείται με το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ο αγώνας μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενων των πόλεων, την νεολαία και τις γυναίκες, η πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα την δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας, αποτελούν συνέχεια των πολυήμερων μπλόκων μας και  μπορούν να βάλουν φρένο να μην περάσει ο νόμος-λαιμητόμος.

Δυσβάστακτη είναι η αύξηση των εισφορών για τους αγρότες, που από την 1η Γενάρη 2022 θα καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά στον κλάδο κύριας σύνταξης 20%, επί του εισοδήματός τους, που θα φτάσει ουσιαστικά στο 27,15% αφού υπάρχει προσαύξηση 6.85% για την υγεία και 9,25% για την αγροτική εστία.

Οι αυξήσεις επιβάλλονται σταδιακά από την 1.7.2015 έως 31.12.2016 η εισφορά τους αυξάνεται από το 7% στο 10% των ασφαλιστικών κατηγοριών που υπάγονται. Από την 1.1.2017 το ποσοστό των εισφορών μπαίνει επί του φορολογητέου εισοδήματος και διαμορφώνεται στο 14%. Το 2018 στο 16% επί του εισοδήματος, το 2019 στο 18% του εισοδήματος το 2020 στο 19% του εισοδήματος και το 2021 στο 19,5% του εισοδήματος. Το χαμηλότερο εισόδημα λογίζεται με βάση το 70% του κατώτερου μισθού των εργαζομένων δηλαδή σε 4922 ευρώ.

Αντίστοιχα μεγάλη θα είναι η αύξηση των φόρων που θα πληρώσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση. Θα υπάρχει αφορολόγητο όριο 9090€  ως κατάκτηση των κινητοποιήσεων μας στα μπλόκα και από κει και πέρα καθιερώνεται ενιαία κλίμακα φορολόγησης για όλο τον λαό.

  • 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος
  • 29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ
  • 37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ
  • 45% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ.

Παράλληλα συνεχίζονται οι ανέξοδες υποσχέσεις και τα ψέματα της κυβέρνησης προς τους αγρότες. Φτάνουμε στο Πάσχα και ακόμη δεν έχει καταβληθεί η πράσινη ενίσχυση στους παραγωγούς. Υπάρχουν εκκρεμότητες με επιστροφές από τον φόρο πετρελαίου, διάφορα περιβαλλοντολογικά προγράμματα, σοβαρά προβλήματα με την πετσοκομμένη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι  και συνάδελφοι που δεν έχουν πληρωθεί καθόλου με αφορμή προβλήματα που εντοπίστηκαν σε τηλεπισκοπήσεις.

Ζητάμε να καταβληθεί άμεσα σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς τουλάχιστον το 50% της ενίσχυσης και μετά αφού εξεταστούν οι ενστάσεις να δοθεί το σύνολο της ενίσχυσης. Σε διαφορετική περίπτωση με το πρόσχημα των ενστάσεων οι πληρωμές όσων δικαιωθούν θα αργήσουν πολύ και δεν θα υπάρχει ρευστότητα για συνεχίσουν τις καλλιέργειες τους.

Άμεσα να καταβληθούν τα χρήματα που χρωστάνε στους τευτλοπαραγωγούς από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και τους έχει δοθεί μόλις το 18% ενώ έχουν σπείρει ξανά για την νέα χρονιά.

Απαιτούμε να τηρήσει τις δεσμεύσεις που είχε δώσει η κυβέρνηση και ο υπουργός ότι οι δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ θα γίνονται δωρεάν από τους αγρότες και κτηνοτρόφους μέσα από τις δομές του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όχι απλά μας κορόιδεψε αλλά οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν δεκάδες ευρώ για την δήλωση που έπρεπε να είναι δωρεάν.

Η ΕΟΑΣΝΛ καταγγέλλει την καταδίκη των συναδέλφων μας σε 6 μήνες φυλάκιση με διετή αναστολή για το μπλόκο που είχε στηθεί στον Τύρναβο το 2013. Πρόκειται για απόπειρα τρομοκράτησης των αγροτών και ποινικοποίησης των αγώνων μας,  λίγες μέρες μετά τα μπλόκα και μετά την δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα σταματήσουν οι ποινικές διώξεις για τους αγρότες που αγωνίζονται για την επιβίωση τους. Όχι μόνο τέτοια ρύθμιση δεν έφερε στην Βουλή, όχι μόνο απέρριψε ανάλογες τροπολογίες αλλά αυτή η καταδίκη δείχνει τις προθέσεις απέναντι σε όσους αγωνίζονται. Να ξέρουν ότι δεν μας τρομοκρατούν και ούτε πρόκειται να σταματήσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, θα γίνουν πιο μαζικές και μαχητικές αφού η πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε, η ΚΑΠ και τα μνημόνια μας ξεπαστρεύουν και η αγωνιστική αντίσταση μας είναι χρέος και στάση αξιοπρέπειας.