Ούτε για τις μισές πληρωμές έτοιμοι τη Μεγάλη Βδομάδα

Μια δυσάρεστη έκπληξη αναµένεται να έχουν οι παραγωγοί που έκαναν ενστάσεις σχετικά µε την προκαταβολή του τσεκ, αλλά και όσοι αποτελούν «δύσκολες» περιπτώσεις προς εκκαθάριση. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, οι επιτελείς της Βάθη και οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ φέρονται αποφασισµένοι να «αφήσουν» στην άκρη την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων και να επικεντρωθούν στην έκδοση των οριστικών δικαιωµάτων, προκειµένου να προχωρήσουν στην πληρωµή της δεύτερης δόσης του τσεκ, µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Αυτό, βέβαια, σηµαίνει ότι θα µείνουν για δεύτερη φορά εκτός πιστώσεων, όσοι δεν πληρώθηκαν τον ∆εκέµβριο του 2015 την πρώτη δόση. ∆εν προβλέπεται να συµπεριληφθεί στην επερχόµενη πληρωµή ούτε µεγάλη µερίδα παραγωγών, που ναι µεν πήραν προκαταβολή και δεν χρειάστηκε να κάνουν ένσταση, ωστόσο «βγάζουν» σοβαρά προβλήµατα, η επίλυση των οποίων καθίσταται πολύ δύσκολη για τους αρµόδιους στα ασφυκτικά στενά πλέον χρονικά περιθώρια, βάση και των κοινοτικών οδηγιών για πληρωµή του πρασινίσµατος ως τέλος Απριλίου.

Λίγος χρόνος, επιλογή η εύκολη λύση
Οι αρµόδιοι του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται πως αντιλήφθηκαν κάπως αργά ότι η εξέταση των ενστάσεων για τις επιδοτήσεις του 2015 δεν µπορεί να ολοκληρωθεί µέχρι το Πάσχα, ώστε να συµπεριληφθούν στην πληρωµή της δεύτερης δόσης της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσµατος. Εύκολη…λύση, να βάλουν στην άκρη τις ενστάσεις, που χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο και χρόνο, να επικεντρωθούν στην έκδοση των οριστικών δικαιωµάτων, που αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία των πληρωµών των παραγωγών. Με αυτό τον τρόπο, όµως, αφενός µένουν εκτός επιδοτήσεων όσοι δεν πληρώθηκαν τον περασµένο ∆εκέµβριο, οι οποίοι αφετέρου αντιµετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τα δικαιώµατά τους για όλη την πενταετία, σε περίπτωση που παγιωθούν αυτά τα δεδοµένα. Υπενθυµίζεται ότι -προς ώρας- δεν προβλέπεται διαδικασία κατάθεσης ενστάσεων επί των οριστικών δικαιωµάτων.

Μπλοκάρισµα µε τις περσινές φορολογικές δηλώσεις
Στην «οµάδα» των ενστάσεων και αρκετοί παραγωγοί, οι οποίοι τον ∆εκέµβριο του 2015 δεν πληρώθηκαν την ενιαία ενίσχυση, επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, στοιχείο όµως απαραίτητο προκειµένου να «επιβεβαιωθεί» ότι πληρούν το εισοδηµατικό κριτήριο για να λάβουν την εν λόγω επιδότηση. Οι παραγωγοί αυτοί κατέθεσαν ένσταση όταν ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης, αλλά µέχρι τώρα δεν έχουν πληρωθεί, ενώ δεν είναι σίγουρο αν θα συµπεριληφθούν στην επόµενη πληρωµή.

Αποχαρακτηρισµός των ορεινών απειλεί την εξισωτική
Αλυσιδωτές αντιδράσεις και απώλειες ενισχύσεων τόσο στα ειδικά καθεστώτα για τα νησιά του Αιγαίου όσο και στην εξισωτική για τους κτηνοτρόφους φέρνουν για τους απλήρωτους αγρότες και κτηνοτρόφους της ενιαίας του ∆εκεµβρίου, τα λάθη στον καθορισµό των καλλιεργούµενων εκτάσεων και των βοσκοτόπων. Ενδεικτική είναι η απάντηση Αποστόλου, σύµφωνα µε την οποία «βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω επεξεργασία ως προς τον χαρακτηρισµό των ενοτήτων αναφοράς και θα ακολουθήσει επαναχαρακτηρισµός όπου προκύψει ανάγκη».
Αυτό σηµαίνει ότι ένα χρόνο µετά από τότε που ανακινήθηκε το θέµα του αποχαρακτηρισµού που έβγαλε εκτός πληρωµής χιλιάδες κτηνοτρόφους σε 111 ορεινά χωριά και παρά τις δεσµεύσεις του υπουργού, βρισκόµαστε στο ίδιο σηµείο, θέτοντας σε κίνδυνο ξανά τις εξισωτικές.
ΠΗΓΗwww.agronews.gr

Πηγή: agronews.gr