Που το πάει η Τουρκία στο Αιγαίο και που θέλει να το πάει η Ελλάδα που ανέχεται πολλά;

Μετά από έξι υπερπτήσεις μέσα σε μια ώρα το πιο εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι “που το πάει η Τουρκία”; Και το αμέσως επόμενο που θέλει να το πάει η Ελλάδα…

Η Τουρκία εκμεταλεύεται στο 100% τις ευκαιρίες που τις δίνονται από την προσφυγική κρίση. Την οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό η ίδια πυροδότησε…

Το πρώτο πράγμα που κάνει η Τουρκία με την εξοργιστικά επιθετική της παρουσία στο Αιγαίο,ειδικά τους τελευταίους μήνες είναι επίδειξη δύναμης. Μέσω της οποίας επιχειρεί να αναδείξει τις δικές μας αδυναμίες,όπως αυτές προέκυψαν μετά από έξι χρόνια κρίσης . Το λέμε όσο πιο …ευγενικά γίνεται.

Το δεύτερο που θέλει να πετύχει  η Άγκυρα και φοβόμαστε ότι το έχει κατορθώσει,είναι να εθίσει ακόμη κι εμάς με την έντονη παρουσία της στο Αιγαίο. Σ΄ άλλες εποχές όλα οσα έχει κάνει θα είχαν προκαλέσει σεισμό στην Αθήνα. Και σε επίπεδο κυβέρνησης και σε επίπεδο “επικοινωνίας”. Διακρίνουμε μια προσπάθεια να “κρατηθεί το θέμα χαμηλά”! Οι μόνοι που πραγματικά έχουν εξοργιστεί και προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει είναι οι πολίτες.

Η Τουρκία έχει πολλά και μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό της. Θα γίνουν χειρότερα σύντομα όταν τα οικονομικά της μεγέθη θα αρχίσουν να συρρικνώνονται. Ο τουρισμός της αναμένεται να είναι το πρώτο οχυρό που θα υποστεί σοβαρό πλήγμα. Το βασικό της πρόβλημα όμως είναι ότι έχει καταλάβει ότι τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων δεν βλέπουν με καθόλου κακό μάτι -αντιθέτως- την δημιουργία κουρδικού κράτους.Αυτό για την Άγκυρα είναι εφιάλτης. Συνεπώς η “επίθεση στο Αιγαίο” είναι μια διέξοδος όχι μόνο του εκνευρισμού της αλλά και της στρατηγικής της που στηρίζεται στο παραμύθι της έλλειψης “ζωτικού χώρου”.

Η Τουρκία ενδέχεται να επιδιώκει μια ελληνοτουρκική κρίση πιστεύοντας ότι μπορεί να την ελέγξει και να αποκομίσει απ΄ αυτή κέρδη.

Η Ελλάδα που θέλει να το πάει το θέμα;

Η κυβέρνηση πρεπει να έχει ως πρώτο στόχο ότι η χώρα ΔΕΝ πρέπει να χάσει ούτε για αστείο οποιοδήποτε κυριαρχικό της δικαίωμα. ΔΕΝ πρέπει να κάνει απολύτως καμία έκπτωση σ΄ αυτό. Η Ελλάδα χρόνια τώρα υποχωρεί και θα τολμήσουμε να πούμε παραχωρεί δικαιώματά της. Η σιωπηλή “διχοτόμηση” του Αιγαίου έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και πολλά χρόνια,από τις αρχές της δεκαετίας του 2000,όταν χρόνο με το χρόνο γινόμασταν πιο …λάϊτ στις αντιδράσεις μας έναντι των τουρκικών προκλήσεων που αντιθέτως κλιμακώνονταν .

ΟΧΙ δεν είναι προς το συμφέρον μας να φθάσουμε σε ακραίες λύσεις. Δεν μας συμφέρει τώρα, να οδηγηθούμε σε μια σοβαρή και ανεξέλεγκτη ελληνοτουρκική κρίση. Η Τουρκία την επιδιώκει με μανία κι αυτό θα πρέπει να μας υποψιάσει. Αυτό δεν σημαινει ότι καθόμαστε και κοιτάμε. Είμαστε μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κι έχουμε εκτός από υποχρεώσεις και …δάνεια και δικαιώματα. Τα οποία πρέπει να φωνάζουμε δυνατά και με επιμονή. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας όχι στα λόγια και στην θεωρία αλλά με βάση συνθήκες και συμφωνίες. Με βάση το διεθνές δίκαιο.

Αυτά που κάνει η Τουρκία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από κανένα πολιτισμένο κράτος.Από κανέναν ευρωπαίο πολίτη που έχει την κοινή λογική και είναι ενημερωμένος.Όσο κι αν οι ευρωπαίοι ηγέτες …σέρνονται πίσω από τον σουλτάνο και τον παρακαλάνε να κρατήσει πρόσφυγες και μετανάστες λίγο ακόμη στην Τουρκία,οι πολίτες της Ευρώπης δεν μπορουν να διανοηθούν ότι δίπλα τους υπάρχει ένα κράτος τρομοκράτης! Θα πρέπει όμως η Ελλάδα να ανεβάσει διπλωματικά και επικοινωνιακά τους τόνους στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων . Να αναδείξει τον …τζιχαντισμό του καθεστώτος Ερντογάν-Νταβούτογλου στο Αιγαίο και να τον καταγγείλει.

Αυτά δεν γίνονται ούτε παριστάνοντας …τον ψόφιο κοριό,ούτε μοιράζοντας λουλούδια μαζί με τον “μπαγασάκο” Νταβούτογλου στη Σμύρνη.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να μην υποτιμήσει την σημασία που δίνουν οι Έλληνες πολίτες στα εθνικά θέματα. Μπορεί να “καταπίνουν” με υπομονή μνημόνια και μέτρα αλλά δεν πρόκειται να χωνέψουν ότι με τον τσαμπουκά της η Τουρκία των γενοκτονιών,των σφαγών και στρατιωτικών εισβολών θα κερδίσει έστω κι ένα από τα παράλογα που χρόνια τώρα ζητά στην γειτονιά μας.

Πηγή: http://www.militaire.gr - Π. Καρβουνόπουλος