Οι φράουλες είναι τα φρούτα με τα περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Οι φράουλες φαίνεται πως είναι το φρούτο με τα μεγαλύτερα ποσοστά υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, όπως δείχνει η νέα έκθεση της  Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας (EWG) κατόπιν εντολής του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Η έκθεση βασίστηκε στα αποτελέσματα αναλύσεων σε περισσότερα από 35.000 δείγματα φρούτων και λαχανικών.

Σύμφωνα με το πόρισμα των αναλύσεων, τις φράουλες ακολουθούν τα μήλα, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, το σέλινο, τα σταφύλια, τα κεράσια, το σπανάκι, οι ντομάτες, οι κόκκινες πιπεριές, τα ντοματίνια, τα αγγούρια, οι καυτερές πιπεριές και το λάχανο.

Όπως φαίνεται από την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, στο 98% των φραουλών που εξετάστηκαν, βρέθηκαν κάποιας μορφής υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Σημειώνουμε πως τα προηγούμενα πέντε χρόνια, η πρώτη θέση ανήκε στα μήλα, αλλά μετά από την απαγόρευση για χρήση διφαινυλαμίνης στην Ευρώπη, τα δεδομένα άλλαξαν τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Όπως τόνισε η επικεφαλής αναλύτρια της Περιβαλλοντικής Ομάδας, Sonya Lunder: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η συμβατική γεωργία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα εντομοκτόνα».

Όσοι, ωστόσο, θέλουν να αποφύγουν τα φυτοφάρμακα στα φρούτα και τα λαχανικά τους, όπως συμβουλεύει η Περιβαλλοντική Ομάδα, θα πρέπει να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, καθώς οι ομοσπονδιακοί κανονισμοί απαγορεύουν τη χρήση φυτοφαρμάκων στις βιολογικές καλλιέργειες.

Πηγή: protothema.gr