Στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα τα νομοσχέδια για φορολογικό – ασφαλιστικό

Την αισιοδοξία τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο συμφωνίας το αργότερο εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, με τη διεξαγωγή πιθανόν και ενός έκτακτου Eurogroup στις 25-26 Απριλίου εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως είπαν οι υπουργοί οι συζητήσεις έφθασαν πολύ κοντά στην επίλυση των εκκρεμοτήτων, ωστόσο έπρεπε να σταματήσουν λόγω του χρονικού περιορισμού που επέβαλε η διεξαγωγή της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, καθώς τα θέματα είναι πολλά, και πως το χρονοδιάγραμμα τηρείται με επιστροφή των θεσμών την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα νομοσχεδίων τόσο για το φορολογικό, όσο και για το ασφαλιστικό, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει κάποια μέτρα πιο νωρίς. Στόχος του υπουργείου είναι και τα δύο νομοσχέδια να ψηφιστούν με την κανονική διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου», σημείωσε.

Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο προοδευτικό και ανακοίνωσε παράλληλα τηναύξηση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 15%, ενώ έκανε γνωστό ότι η έκπτωση φόρου, από τα 2.100 ευρώ που είναι σήμερα, θα μειωθεί στα 2.000 ευρώ και θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ εισοδήματος. Δίνοντας αριθμητικό παράδειγμα είπε πω για εισοδήματα 15.000 ευρώ η αύξηση σε ετήσια βάση θα είναι 61 ευρώ, την ώρα που οι θεσμοί ζητούσαν 240.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ξεκαθάρισε πως «δεν τα έχουμε σπάσει με τους θεσμούς», σημειώνοντας πως υπάρχει πολύπλοκη και πολυσύνθετη συζήτηση με τους θεσμούς, οι οποίοι δεν συμφωνούν πάντα αναμεταξύ τους.

Ειδικότερα ο κ. Τσακαλώτος είπε πως υπάρχουν θέματα όπου υπάρχει σύγκλιση, όμως άλλα χρήζουν περισσότερης συζήτησης. Διευκρίνισε ότι είναι σημαντικό να γίνει διαχωρισμός στα μέσα και τους στόχους. «Τους στόχους μπορούμε να τους συναποφασίσουμε, ενώ τα μέσα είναι προς συζήτηση και διαβούλευση» είπε ο υπουργός Οικονομίας τονίζοντας πως οι πολιτικές που καλύπτουν τους στόχους είναι κάτι που αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση.

«Έχουμε κόκκινες γραμμές αλλά είμαστε ανοιχτοί και στο διάλογο», σημείωσε και πρόσθεσε πως στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση, να γίνει η συζήτηση για το χρέος για να μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα και να μιλήσουμε πια για ανάπτυξη.

«Διαπραγματευόμαστε με πολλούς παίχτες που έχουν διαφορές μεταξύ τους, η διαφορά μας όμως με το ΔΝΤ δεν μεγαλώνει», είπε ο κ. Τσακαλώτος. Διευκρίνισε πάντως πως το ΔΝΤ έχει διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο για την απόδοση των μέτρων όσο και για το πλεόνασμα του 2018.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος είπε πως δεν υπήρχε η χρονική πίεση λόγω της Συνόδου στην Ουάσινγκτον θα είχαμε συμφωνία. Μίλησε για τη δημιουργία κοινού εισπαρκτικού μηχανισμού εισφορών και φόρων, καθώς και για απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων, καθώς και της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ και μετά το 2018, οπότε θα μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ανέφερε ότι θα υπάρξουν πολύ περιορισμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν το 10% των συνταξιούχων, ενώ χαρακτήρισε εντελώς ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να σωθούν οι συντάξεις.

Ανέφερε ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές από ότι στο παρελθόν, ενώ για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ προβλέπεται για το 80% αυτών υψηλότερη σύνταξη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης είπε πως δεν είναι υπαρκτές οι πληροφορίες περί πώλησης των κόκκινων δανείων διότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο.
Τα δάνεια είναι μέρος της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης και μέχρι τις 22 του μήνα θα μπορέσουμε να έχουμε λύση και στο θέμα των «κόκκινων δανείων». «Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στην κατεύθυνση ότι θα κλείσει η συμφωνία» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας.

Πηγή: www.ert.gr