Bloomberg: Οι Γερμανοί ετοιμάζονται για συμφωνία με την Ελλάδα -Θα παραμείνει το ΔΝΤ

Συμφωνία με τους δανειστές για το ξεκλείδωμα επιπλέον κεφαλαίων αλλά και αποφυγή «κουρέματος» με παράλληλη ικανοποιήση της απαίτησης Μέρκελ για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης βλέπουν βουλευτές της Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Την άποψη ότι Ελλάδα και δανειστές θα φτάσουν σε συμφωνία προκειμένου να “ξεκλειδώσουν” επιπλέον κεφάλαια του προγράμματος διάσωσης αλλά παράλληλα να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο “κούρεμα” του χρέους και να ικανοποιηθεί η απαίτηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης”, αναφέρει το δημοσίευμα με τίτλο «Ο συνασπισμός της Μέρκελ έτοιμος για συμφωνία με την Ελλάδα».

Αντίθετα από πέρσι όπου πρωτοκλασσάτα ονόματα της γερμανικής πολιτικής σκηνής τάσσονταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οι Γερμανοί βουλευτές και αξιωματούχοι λένε τώρα ότι βιάζονται να κλείσει συμφωνία, υπογραμμίζεται. Επιπλέον σημειώνεται ότι «παρά το γεγονός πως ο αργός ρυθμός εξέλιξης των συνομιλιών έχει αυξήσει τις εικασίες σχετικά για κατάρρευση του ελληνικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο, οι γερμανικοί φορείς χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν το ελληνικό δίλημμα ως κατ’ εξοχήν επιλύσιμο σε σχέση με τη σύγκρουση για το προσφυγικό και την απειλή εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Όπως και στο παρελθόν, τελικά θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους, χωρίς να είναι η ελάφρυνση του χρέους», λέει στο Bloomberg o Carsten Linnemann, μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ που ψήφισαν κατά του τελευταίου πακέτου ελληνικής βοήθειας.

Τέλος στο ίδιο θέμα γίνεται λόγος για την αύξηση της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κατά τρεις μονάδες, στο 8,94%- το υψηλότερο σημείο σε τέσσερις εβδομάδες, μετά τη διένεξη  μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του ΔΝΤ, που ξέσπασε το περασμένο Σαββατοκύριακο με αφορμή τις διαρροές στο WikiLeaks.

Πηγή: iefimerida.gr