Τα Panama Papers έφεραν πολιτική κρίση στην Ισλανδία.

Πέφτει η κυβέρνηση της Ισλανδίας λόγω Panama Papers

Η παραίτηση του Γκουνλάουγκσον είναι η πρώτη εξαιτίας των αποκαλύψεων και μένει να φανεί αν θα υπάρξουν και άλλες πολιτικές αποχωρήσεις.

Σύμφωνα με τα «έγγραφα του Παναμά» που δημοσιοποίησε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), μέχρι τα τέλη του 2009 ο 41χρονος Γκουνλάουγκσον διέθετε το 50% της εταιρείας Wintris. Τον Απρίλη του 2009 όταν μπήκε στη Βουλή δεν την δήλωσε στο «πόθεν έσχες» του. Λίγο αργότερα πούλησε το μερίδιό του στη γυναίκα του έναντι ενός δολαρίου.

Ένας από τους πολιτικούς που δέχονται μεγάλες πιέσεις είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς ο πατέρας του, βάσει των στοιχείων, ήταν επικεφαλής ενός δικτύου offshore επενδυτικών ταμείων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian και το βρετανικό δίκτυο BBC, ο Ίαν Κάμερον διηύθυνε ένα επενδυτικό fund με έδρα τις Μπαχάμες, το Blairmore Holding, του οποίου τα κέρδη διέφευγαν από τις βρετανικές φορολογικές αρχές επί 30 χρόνια, μέσα από ένα περίπλοκο δίκτυο μέσω του παναμαϊκού δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca.