Δέσμευση Π. Σκουρλέτη: Δε θα εξισωθεί ο ΕΦΚ βενζίνης – diesel

Τη δέσμευση ότι δε θα υπάρξει εξίσωση του ΕΦΚ μεταξύ της βενζίνης και του diesel κίνησης ή άλλη αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο ανέλαβε χθες ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας μιλώντας στην εκπομπή Enikos.

Ο κ. Σκουρλέτης ερωτηθείς σχετικά ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι πρόκειται για φήμες. Ανέφερε δε ότι ακούστηκε ακόμη και το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ρεύμα κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός ενέργειας ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στον ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης.

Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες περί αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα, προκειμένου να καλυφθούν οι τρύπες στα έσοδα του δημοσίου.

Οι πληροφορίες μιλούσαν είτε για ισόποση αύξηση του ΕΦΚ σε βενζίνη και πετρέλαιο ή ακόμη και για εξίσωση του χαμηλότερου ΕΦΚ που υπάρχει για το πετρέλαιο κίνησης, με τον υψηλότερο ΕΦΚ που ισχύει για τη βενζίνη.

Ωστόσο με την παρέμβασή του ο υπουργός κλείνει το παράθυρο οριστικά για το δεύτερο ενδεχόμενο (εξίσωση ΕΦΚ) ενώ αρνητικός εμφανίζεται και απέναντι στο ενδεχόμενο μιας αύξησης της τάξης των 10 σεντς που ήταν και το επικρατέστερο σενάριο.

Θυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή οι φόροι στη βενζίνη αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% της τελικής τιμής, δηλαδή ακόμη και εάν οι εταιρείες και τα διυλιστήρια προσέφεραν δωρεάν καύσιμα στους καταναλωτές αυτοί θα πλήρωναν πάνω από 70 σεντς το λίτρο, που αντιστοιχεί στον ΕΦΚ, το ΦΠΑ και τις άλλες εισφορές, τέλη και δικαιώματα που εισπράττονται.

Πηγή: capital.gr