Χίος: “Εξαφανίστηκαν” μετανάστες που θα επέστρεφαν στην Τουρκία

Έρευνες πραγματοποιούν ο Αστυνομικοί στη Χίο προκειμένου να εντοπίσουν 100 άτομα που «χάθηκαν» λίγο πριν την προγραμματισμένη επαναπροώθησή τους από τη Χίο στο Δικελί, σήμερα Τρίτη και Τετάρτη.

Εξαιτίας της «εξέγερσης» της Παρασκευής πολλά από τα άτομα που είχαν επιλεχθεί για απέλαση βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στην υποστηρικτική δομή της Σούδας, που διαχειρίζεται ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε στο «Politichios.gr», στέλεχος της Αστυνομίας, είναι σχεδόν αδύνατο να ταυτοποιηθούν τα προς απέλαση άτομα που βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στη Σούδα, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη πλέον η εκκένωση του λιμανιού και η μεταφορά των μεταναστών και των προσφύγων εκ νέου από το κέντρο της πόλης στο Κέντρο Κράτησης της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός.

Όλα αυτά την ώρα που τα αιτήματα των προσφύγων για πολιτικό άσυλο συνεχώς αυξάνονται με αποτέλεσμα η διαδικασία της επαναπροώθησης να βρίσκεται στον αέρα.

«Είχαμε συντάξει μία λίστα με 250 άτομα για να φύγουν από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη. Εκτός του γεγονότος ότι πολλά από αυτά δεν είναι στο hotspot, στην πορεία διαπιστώνουμε ότι έχουν υποβάλλει άσυλο», ανέφερε η ίδια πηγή στον «π», με αποτέλεσμα η αρχική λίστα της Αστυνομίας να ακυρώνεται στην πράξη.

Με βάση τα παραπάνω η Frontex ακύρωσε τα δύο προγραμματισμένα δρομολόγια του πλοίου «Erturk» που θα πραγματοποιούνταν από το νησί προς το Δικελί, χωρίς να έχει γίνει γνωστό πότε θα συνεχιστεί η επαναπροώθηση.

Εν τω μεταξύ 50 Γάλλοι αστυνομικοί έφτασαν με έκτακτη πτήση στο νησί της Χίου. Η ομάδα αυτή των Γάλλων, μαζί με άλλους αστυνομικούς της Frontex, που ήδη βρίσκονται στη Χίο θα συνοδεύουν μετανάστες και πρόσφυγες στην Τουρκία, όταν ξεκινήσουν και πάλι οι επαναπροωθήσεις, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.

Η ενίσχυση της δύναμης της Frontex στο νησί σημαίνει ότι θα εντατικοποιηθούν οι επαναπροωθήσεις από τη Χίο, απ΄ όπου χθες έφυγαν για το Δικελί της Τουρκίας οι πρώτοι 66 μετανάστες…

Επιχείρηση εκκένωσης του Λιμένα

Σε μία ύστατη προσπάθεια να εκκενωθεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού, που παραμένει αποκλεισμένο για 5η συνεχή ημέρα, ο Δήμος καλεί τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς ζητώντας την παρέμβασή τους ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να επιστρέψουν στη ΒΙ.ΑΛ.. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε μελετώνται άλλοι τρόποι, με επικρατέστερο από όλους την παρέμβαση Λιμενικού και Αστυνομίας.

Πηγή: www.antenna.gr/news