Αυξάνεται το ενδιαφέρον για την εκμάθηση των ρωσικών στην Ελλάδα

Με γεωμετρικούς ρυθμούς πολλαπλασιάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας, καθώς κέντρα διδασκαλίας δημιουργούνται σε όλη τη χώρα και παράλληλα πληθαίνει ο αριθμός των καθηγητών που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα. Το φαινόμενο, που ευνοούν οι παραδοσιακά στενοί πολιτιστικοί και θρησκευτικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας, εξελίσσεται σε ένα φόντο αισιοδοξίας και οικονομικού διεξόδου που διαβλέπουν στην ρωσική αγορά Έλληνες επιχειρηματίες, επαγγελματίες αλλά και επιστήμονες.

Μετά την μεγάλη πολιτική αλλαγή στα τέλη του 20ου αιώνα, η οικονομική εξωστρέφεια που επέδειξε η Μόσχα ξύπνησε μνήμες, κληροδοτημένες από παλαιότερες γενεές επιχειρηματιών, και παράλληλα κέντρισε το ενδιαφέρον των νεότερων για την αναζήτηση αγορών και οικονομικών εταίρων στη Ρωσία. Και καθώς το «Τείχος» γκρεμιζόταν μια άλλη «γέφυρα» άρχιζε να οικοδομείται, για την επικοινωνία και την διακίνηση των ιδεών, για την μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού. Το πέρασμα στον νέο αυτό κόσμο, που γινόταν για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια προσβάσιμος στη Δύση =συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων-, απαιτούσε ένα απαραίτητο διαβατήριο, τη γνώση της ρωσικής γλώσσας.

Σύμφωνα με το «Ινστιτούτο Πούσκιν», το οποίο συνεχίζει την εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου, (λειτούργησε στην Ελλάδα από το 1945 μέχρι το 1991), παλιότερα έντονο ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα υπήρξε στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ?40, καθώς και στις αρχές της δεκαετίας του ?60. Από τη δεκαετία του ?90, παρουσιάζεται μια σταθερά αυξητική τάση στο ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα, λόγω του ανοίγματος της σύγχρονης Ρωσίας στην ελεύθερη αγορά και του ρόλου της ως παγκόσμιας οικονομικής και γεωπολιτικής δύναμης, αναφέρεται από το ίδιο εκπαιδευτικό Ίδρυμα,

Ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας δείχνουν σπουδαστές, επιστήμονες, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση, από όλη την Ελλάδα, αλλά ως επί το πλείστον από την Αθήνα καθώς και από περιοχές με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, όπου σημειώνεται έντονη κίνηση ρωσόφωνων τουριστών και αναμένεται επιπλέον αύξηση ιδιαίτερα μετά και τις τεταμένες σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ