SOS εκμπέμπουν οι Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί

Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για τον τομέα της γαλακτοπαραγωγής στην Ελλάδα, κάτι που μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και περισσότερο αισθητό, μετά και την πρόσφατη εξέλιξη της αποχώρησης της ΦΑΓΕ από τον τομέα και το πωλητήριο που μπήκε στην μονάδα παραγωγής γάλακτος στο Αμύνταιο. Όπως έχει δηλώσει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος γαλακτοπαραγωγών της Φυλής Χολστάιν στην Ελλάδα, κ. Θανάσης Βασιλέκας, η γαλακτοπαραγωγή της χώρας συνεχώς φθίνει, με τις τιμές στις οποίες οι εταιρείες αγοράζουν το γάλα να είναι ασύμφορες για τους παραγωγούς. Ενδεικτική της κατάστασης είναι και  πραγματοποίηση συνέντυξης τύπου που θα πραγματοποιήσει αύριο 5/4 η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδος για να ενημερώσει το κοινό για τις «δραματικές εξελίξεις» στο χώρο του γάλακτος.

Εντωμεταξύ σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Απριλίου στο ΥπΑΑΤ, υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκο Μπόλαρη για την άμεση χάραξη σχεδίου δράσης προκειμένου να διασωθεί ο κλάδος της γαλακτοπαραγωγού βοοτροφίας μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων του ΥΠΑΑΤ (Γενική Δ/νση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ)  και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή.

Το ανακοινωθέν του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Για την άμεση χάραξη σχεδίου δράσης προκειμένου να διασωθεί ο κλάδος της γαλακτοπαραγωγού βοοτροφίας που αγωνίζεται για την επιβίωσή του μετά και από τις διεθνείς, ευρωπαϊκές αλλά και εθνικές πιέσεις που καθιστούν το μέλλον του αβέβαιο, πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Μ. Μπόλαρη μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων του ΥΠΑΑΤ (Γενική Δ/νση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ)  και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή.
Αδιάθετες ποσότητες γάλακτος, τιμές παραγωγού κάτω του κόστους, αναγκαστική σφαγή ζώων λόγω της οικονομικής ασφυξίας είναι οι συνθήκες που βιώνουν οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος την τρέχουσα περίοδο αυξημένης κρίσης.

Τις επόμενες μέρες θα υλοποιηθεί συντονισμένο σχέδιο δράσης για τον έλεγχο της αγοράς του γάλακτος κατά μήκος όλης της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας με εντατικοποίηση των ελέγχων στις εισόδους, σε όλη την αλυσίδα διακίνησης μέχρι το ράφι του καταναλωτή, ώστε να παταχθούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων, φοροδιαφυγής, αισχροκέρδειας και παραπλάνησης του καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται η διασύνδεση ψηφιακών βάσεων του ΥΠΑΑΤ και του Υπουργείου Οικονομικών για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της ιχνηλασιμότητας  όλων των σταδίων της εμπορίας και διακίνησης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Κατέστη σαφές και επισημάνθηκε ότι η ώρα δράσης είναι τώρα, διότι αύριο θα είναι αργά, αφού ένας ολόκληρος κλάδος της κτηνοτροφίας απειλείται.

Το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας προκειμένου να προχωρήσει η διεκδίκηση της υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης του γάλακτος σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, εξαντλώντας τα περιθώρια των ενωσιακών διατάξεων. Παράλληλα, αναδεικνύεται δυναμικά το «Ελληνικό Σήμα» προκειμένου να καταστεί ευρέως γνωστό και αναγνωρίσιμο από τους καταναλωτές, αναδεικνύοντας την προστιθέμενη αξία των γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται αποκλειστικά από εγχώριο γάλα.

Πηγή: www.agrotypos.gr