«Έχεις γεώτρηση, έχεις πετρελαιοπηγή» – Ημερίδα στο ΤΕΙ Λάρισας

Το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας σαν Επικεφαλής Εταίρος μαζί με το ΚΕΚ Ευροπληροφόρηση Α.Ε. σαν εταίρος και ο Συντονιστής, του Έργου LIFE+, Adapt2change “Adapt Agricultural Production to climate change and limited water supplies”, Αναπλ. Καθηγητής, Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, διοργανώνουν στις 7 Απριλίου 2016 και ώρα 16:30 ημερίδα με θέμα: «Έχεις Γεώτρηση, Έχεις Πετρελαιοπηγή» – «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟΝ  ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ».

Η ημερίδα βασίζεται στη θεώρηση ότι «Κάθε αγρότης έχει στην διάθεσή του και από μία πετρελαιοπηγή». Αρωγοί σ’ αυτήν την προσπάθεια πρωτοποριακής ενημέρωσης των αγροτών, είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Κιλελερ, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών, ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα».

Κατά την διάρκεια της ημερίδας θα γίνει πρακτική προσέγγιση της κλιματικής αλλαγής δίνοντας έμφαση στις απαιτήσεις της ορθής διαχείρισης των Υδατικών πόρων και της Ενέργειας στη γεωργία. Συγκεκριμένα, θα γίνουν παρουσιάσεις σχετικά με την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων στη βάση των νέων δεδομένων που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή και θα παρουσιαστούν προτάσεις για Ενεργειακά Αυτόνομα γεωθερμικά Θερμοκήπια και Τούνελ Χαμηλής Κάλυψης, χωρίς την χρήση Στερεών Καυσίμων.

Επίσης, θα παρουσιαστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα της εφαρμογής των πρότυπων γεωθερμικών θερμοκηπίων στο έργο Adapt2change, ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής καθώς και τεχνολογίες και αυτοματισμοί που χρησιμοποιήθηκαν στα Αυτόνομα Γεωθερμικά Θερμοκήπια καθώς και φθηνές και προσιτές από τους αγρότες καινοτόμες πρακτικές που εφαρμόστηκαν με τη χρήση της Γεωθερμίας στην γεωργική παραγωγή.

Τέλος, θα αναλυθούν οι μέθοδοι αξιοποίησης της Αβαθούς Γεωθερμίας στον πρωτογενή τομέα και θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα παραδείγματα Γεωθερμικών Εφαρμογών. Επιπλέον, θα γίνει θερμοενεργειακή προσέγγιση των υπόγειων υδροταμιευτήρων και θα παρουσιαστούν τα σχετικά αποτελέσματα σε επίπεδο βελτίωσης της παραγωγικότητας.

Όλοι οι Αγρότες και Παραγωγοί της Θεσσαλίας και γενικότερα της Κεντρικής Ελλάδας, που τους προβληματίζει η Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών τους, καθώς και όσοι σκέφτονται σοβαρά να επενδύσουν στον Αγροδιατροφικό τομέα, είναι καλεσμένοι, ενώ δεν θα σταλούν ιδιαίτερες προσκλήσεις. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο των τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων & Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Πηγή: larissanet.gr