Άρχισε η διαδικασία επαναπροώθησης προς την Τουρκία

Άρχισε από τα ξημερώματα η διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία μεταναστών, βάσει της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Δύο επιβατικά πλοία αναχώρησαν από τη Λέσβο νωρίς σήμερα το πρωί, μεταφέροντας 136 μετανάστες, στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες κατάγονται από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης (Frontex).

Ανάλογη εικόνα και στο λιμάνι της Χίου, όπου 70 μετανάστες έχουν μεταφερθεί με λεωφορεία στο λιμάνι προκειμένου να επιβιβαστούν σε πλοία με κατεύθυνση το λιμάνι Δικελί στην Τουρκία.

Χθες ξέσπασαν επεισόδια στο νησί όταν  ομάδα κατοίκων αρνήθηκε τη μεταφορά όσων μεταναστών είναι προς απέλαση στην Τουρκία, στο κτήριο των Ταμπάκικων,  το οποίο επρόκειτο να λειτουργήσει ως χώρος παραμονής τους, μέχρι να φύγουν.

Περίπου 350 αστυνομικοί της Frontex βρίσκονται στη Λέσβο όπου κάθε μετανάστης συνοδεύεται κι από έναν άνδρα της Frontex. Οι ξένοι αστυνομικοί θα συνοδεύσουν κάθε μετανάστη και θα τον παραδώσουν στην Τουρκία, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων, το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ», τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ», που θα μεταφέρει 200 άτομα σε κάθε ταξίδι (100 πρόσφυγες και 100 αστυνομικούς) και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρίας «Τουργιολ», που θα μεταφέρει 100 άτομα σε κάθε ταξίδι (50 πρόσφυγες και 50 αστυνομικούς).

Την ίδια ώρα, πρόσφυγες και μετανάστες υποβάλλουν μαζικά αιτήσεις ασύλου τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να αποφύγουν την επαναπροώθησή τους στη Τουρκία .

Μόνο στη Μόρια της Μυτιλήνης, τα αιτήματα ασύλου έχουν φτάσει τα 2.850 μέσα σε δυο ημέρες.

Πηγή: www.antenna.gr/news