“Βόμβα” από Wikileaks: Το κρυφό σχέδιο Τόμσεν-Βελκουλέσκου για την Ελλάδα

Έγγραφο σοκ, για τις κρυφές επαφές του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόλ Τόμσεν και της επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, φέρνει στο φως το Wikileaks.

Πρόκειται για μια τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου και αποκαλύπτει ότι οι δυο τους σχεδίαζαν τον τρόπο για να εισαχθεί η ελάφρυνση του χρέους στην ημερήσια διάταξη των θεσμών.

Συγκεκριμένα, στη συζήτηση γίνεται σαφές ότι το ΔΝΤ προγραμματίζει να πει στη Γερμανία ότι θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν το Ταμείο και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, ο Πολ Τόμσεν εμφανίζεται έτοιμος να πιέσει τη γερμανίδα Καγκελάριο προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ αίσθηση προκαλεί η δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ένα πακέτο μικρών μέτρων.

«Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά», τονίζει ο Τόμσεν.

Από πλευράς της η Βελκουλέσκου βρίσκει ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα υποχώρησε λίγο τόσο στη φορολογική μεταρρύθμιση, όσο και στην έκπτωση φόρου και στις επικουρικές συντάξεις, για να δεχθεί την απάντηση Τόμσεν ότι οι Έλληνες «δεν πλησιάζουν καν στο να αποδεχτούν τις απόψεις μας».

Η Βελκουλέσκου μίλησε και για λάθος στρατηγική από το ΔΝΤ, ενώ τονίζει: «Βάλαμε στους Έλληνες το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και εκείνοι λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε». Θέτει δε το ερώτημα «εάν οι Ευρωπαίοι θα αποδέχονταν τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Κομισιόν, για τους σκοπούς του προγράμματος και τους δικούς μας στόχους για τους σκοπούς της ελάφρυνσης χρέους».

Για το θέμα συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Κοτζιά.

Πηγή: www.antenna.gr/news