Σκληρή κριτική Προβόπουλου για τους νέους φόρους

Δριμεία κριτική στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από την αρχή της κρίσης, άσκησε χθες το βράδυ από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) ο Γιώργος Προβόπουλος, χαρακτηρίζοντάς το “τελείως λάθος” και εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, παρομοιάζοντάς τη με “ναρκοπέδιο στο οποίο έχουμε κολλήσει”.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, είπε ότι “φυσικά, πέσαμε στα βράχια, καθώς η Ελλάδα ακολούθησε λανθασμένες πολιτικές από τη στιγμή που εισήλθε στην Ευρωζώνη”.

Ειδικότερα, ο κ. Προβόπουλος άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική συνεχούς αύξησης φόρων, τονίζοντας ότι “οι φόροι δεν φέρνουν την ανάπτυξη, αλλά οδηγούν την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο”. Επίσης, τάχθηκε κατά της οριζόντιας περικοπής των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στην περικοπή των δαπανών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς αυτή οδήγησε αφενός σε μείωση των παροχών και κατάρρευσή του. “Με αυτόν τον τρόπο δυσφημίστηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές στα μάτια των Ελλήνων, καθώς διαρθρωτικές αλλαγές χαρακτηρίστηκαν οι περικοπές των μισθών”, τόνισε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ακριβώς η μη προώθηση πραγματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι η αιτία που η ελληνική οικονομία εισέρχεται στον έβδομο χρόνο κρίσης, “μιας κρίσης που δεν μπορεί να τιθασευτεί”.

“Αυτό είναι το σημείο όπου υστερεί κυρίως η Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να είχαμε βγει από την κρίση μετά 2-3 χρόνια και θα είχαμε χάσει 10%-12% του ΑΕΠ, το οποίο σήμερα θα είχαμε ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό. Τώρα δεν ξέρουμε πότε θα βγούμε από την κρίση”, υποστήριξε. Άλλωστε δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, τόνισε, καθώς πρέπει να διπλασιαστούν οι επενδύσεις, οι οποίες στην παρούσα φάση μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο με πόρους από το εξωτερικό, αναφέρει η kathimerini.gr.

Ο Γ. Προβόπουλος αποκάλυψε ακόμη ότι σε έκθεσή του το 2008 ο Μπομπ Τράα, πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, είχε προβλέψει ότι μακροπρόθεσμα το χρέος της ελληνικής οικονομίας θα έφτανε το 800% του ΑΕΠ, καθώς το αναλογιστικό χρέος των ταμείων ανερχόταν στο 400% του ΑΕΠ.

Ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και νυν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Bulgarian PostBank Eurobank Ergasias A.E, τόνισε ότι “τον παρακαλέσαμε (σ.σ. τον Μπομπ Τράα) να μην τη δημοσιεύσει”.

Πηγή: www.antenna.gr/news