Ημέρα μνήμης η 30η Μαρτίου για τα Φάρσαλα

Τελέστηκε χθες σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, στα Δενδράκια Φαρσάλων και στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Φαρσάλων εκδηλώσεις μνήμης 73 χρόνια μετά  για τους 40 πατριώτες που σκοτώθηκαν στις 30 Μαρτίου 1943 από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής σε αντίποινα για την κατάληψη της πόλης στις 28 Μαρτίου 1943 από ανταρτικές ομάδες και τη σύλληψη της ιταλικής φρουράς.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ 300316-0001

Στον οικισμό Δενδράκια Φαρσάλων τελέστηκε θεία λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου εκ Βουναίνοις και στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων και κατατέθηκαν στεφάνια από τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο, από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού, από τον πρόεδρο της Τ.Κ. Βαμβακούς και από τον εκπρόσωπο των συγγενών των θυμάτων.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο δημοτικός σύμβουλος κ. Απόστολος Κυριαζής, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ 300316-0021

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ 300316-0017

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ 300316-0015

Στη συνέχεια και μια ώρα μετά στο  Σιδηροδρομικό Σταθμό Φαρσάλων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό της Αναλήψεως του Σωτήρος, έγινε προσκύνημα στον τάφο των πεσόντων πατριωτών.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ 300316-0008

Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων κ. Βάγια Παύλου και χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ 300316-0022

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ 300316-0023

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο γεγονός της εκτέλεσης των 40 πατριωτών στα Δενδράκια και στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Φαρσάλων λέγοντας τα εξής:

“Καλούμαστε σήμερα να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τις ηρωικές πράξεις και το ψυχικό σθένος όλων εκείνων που αντιστάθηκαν, αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά. Στις 28 Μαρτίου 1943 αντάρτικες ομάδες πραγματοποίησαν επίθεση στα Φάρσαλα. Η Υποδιεύθυνση Χωροφυλακής έπεσε χωρίς μάχη και αιχμαλωτίστηκαν χωροφύλακες και αξιωματικοί που αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Κατόπιν χτυπήθηκε το κτίριο της Καραμπινερίας. Οι Ιταλοί αποφάσισαν να παραδοθούν και ζήτησαν εγγυήσεις για τη ζωή τους, που τους δόθηκαν. Το γεγονός της παράδοσης των Ιταλών προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό στους κατοίκους και αρκετοί τους ακολουθούν στα βουνά. Παράλληλα άρχισαν οι ανησυχίες για αντίποινα από μέρους των Ιταλών. Στις 29 Μαρτίου 1943 Ιταλοί στρατιώτες περικύκλωσαν τα Φάρσαλα (οι κάτοικοι έχουν καταφύγει προς ημιορεινά χωριά της περιοχής) και την πυρπολούν. Περίπου 250 σπίτια και καταστήματα παραδόθηκαν στις φλόγες και 28 Φαρσαλινοί συνελήφθησαν και υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια στη Λάρισα όπου μεταφέρθηκαν. Την επόμενη ημέρα 30 Μαρτίου 1943 οι Ιταλοί επιστρέφουν στην περιοχή και στον Σιδηροδρομικό Σταθμό εκτέλεσαν 20 άντρες (13 Φαρσαλινούς και 7 περαστικούς). Κατόπιν στην πόλη, που είχε εκκενωθεί, σκότωσαν 5 ανθρώπους που βρήκαν μπροστά τους και στη συνέχεια επιστρέφοντας προς τη Λάρισα στο χωριό Δενδράκια εκτέλεσαν 14 κατοίκους ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων της επαρχίας Φαρσάλων στα 40 άτομα. Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης γι ‘αυτούς που αγωνίστηκαν για τη δική μας ελευθερία και αντίστασης απέναντι στις δυνάμεις που επιχειρούν την ιστορική μας λήθη”.

Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος και οι ομιλητές στις δύο εκδηλώσεις ανακοίνωσαν ότι οι εκδηλώσεις μνήμης στα Δενδράκια και στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Φαρσάλων γίνεται θεσμός και θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις 30 Μαρτίου 1943.

Ανακοινώθηκε η ανέγερση νέου μνημείου στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού της Αναλήψεως στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Φαρσάλων κατόπιν επιθυμίας και οικονομικής προσφοράς του κ. Δημητρίου Αθανασίου, προς τιμήν των εκτελεσθέντων πατριωτών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πατέρας του.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσημοι και αρκετός κόσμος.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ 300316-0029