Βραβείο γαλλοφωνίας για τους μαθητές του 4ου Δ. Σχολείου Φαρσάλων

Σε μία όμορφη γιορτή που έλαβε χώρα στο θέατρο ΟΥΗΛ στη Λάρισα, βραβεύτηκαν την Τρίτη, 22-3-2016, οι μαθητές της ΣΤ1 τάξης του 4ου Δ. Σχολείου Φαρσάλων .

Οι μαθητές είχαν λάβει μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό γαλλοφωνίας που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, καθώς και όλες τις γαλλόφωνες πρεσβείες, και ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων από όλη τη χώρα.
Λίγα λόγια για το διαγωνισμό:
Το φετινό θέμα του διαγωνισμού ήταν Η ΓΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ : «Πως θα μιλούσατε για μια ελληνική συνταγή σε συνομήλικά σας παιδιά από τη Γαλλία και με ποιόν τρόπο θα τα κάνατε να λαχταρήσουν αυτή την ελληνική σπεσιαλιτέ; Δώστε τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν τις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, τις συνταγές του τόπου σας, και γιατί όχι τις παραδοσιακές συνταγές των προγόνων της οικογένειάς σας. Ποια προϊόντα, ποιες συνταγές θα τους προτείνατε να δοκιμάσουν; Και για ποιο λόγο; Ποιους τρόπους θα επιλέγατε για να τους τις παρουσιάσετε; Πως θα τους περιγράφατε την γεύση τους; Χρησιμοποιώντας λέξεις, εικόνες, κάνοντας συγκρίσεις; Η δημιουργία είναι συλλογική και θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρείς από τις 10 λέξεις της Γαλλοφωνίας 2016 που αναδεικνύουν τον πλούτο της γλωσσικής ποικιλίας των γαλλόφωνων περιοχών σε όλον τον κόσμο.»

4

Οι μαθητές της ΣΤ1 τάξης, μαζί με την καθηγήτριά τους των Γαλλικών, κ. Αφροδίτη Καραγεωργίου, την καθηγήτρια της Πληροφορικής, κ.Ευαγγελία Σπανού, καθώς και την καθηγήτρια της Θεατρολογίας, κ. Πατρούλα Χριστοδούλου, δημιούργησαν μία ταινία μικρού μήκους για τον φαρσαλινό χαλβά. Κάνοντας μια έμμεση αναφορά στο αγαπημένο τους γαλλικό κόμικ, «Astérix et Obélix», έδωσαν μια γευστική περιγραφή του δικού τους «μαγικού φίλτρου» με τη μυστική συνταγή, του υπέροχου φαρσαλινού χαλβά. Χρησιμοποιώντας όχι μόνο τρεις, αλλά επτά από τις φετινές λέξεις της γαλλοφωνίας, περιέγραψαν τη γεύση του αγαπημένου τους τοπικού γλυκού με χιούμορ και φαντασία.
Η εργασία τους βραβεύτηκε σαν μία από τις καλύτερες στην Ελλάδα στην κατηγορία των δημοτικών σχολείων, τόσο για την πρωτοτυπία και την καλαισθησία της, όσο και για την αρτιότητα των κειμένων που την πλαισίωναν.
Οι μαθητές του 4ου Δ. Σχολείου Φαρσάλων, οι οποίοι φέτος συναγωνίσθηκαν με άλλους 5.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα, παρέλαβαν τα μετάλλια και τα αναμνηστικά τους, από την Σχολική Σύμβουλο για τη Γαλλική Γλώσσα, κ.Θεοδώρα Νίκου, στην ειδική τελετή απονομής που διοργανώθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και τον Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής Ν.Λάρισας στο θέατρο ΟΥΗΛ, την Τρίτη, 22-3-2016.
Ο Δ/ντής του 4ου Δ.Σχολείου Φαρσάλων, κ. Βασίλης Τριανταφύλλου, η καθηγήτρια Γαλλικών, κ. Αφροδίτη Καραγεωργίου και όλος ο Σύλλογος Διδασκόντων τους εύχονται, σε ότι καταπιάνονται στη ζωή τους με τόσο ζήλο , να είναι πάντα νικητές.