Συνέντευξη τύπου για το φυσικό αέριο στα Φάρσαλα

Όλη η συνέντευξη τύπου (σε ηχητικό απόσπασμα) που παραχώρησε ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Καραχάλιος με τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό τον εκπρόσωπο κ Μπακούρα της ΕΠΑ Θεσσαλίας, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτη στο Δημαρχείο Φαρσάλων για το φυσικό αέριο.

«Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης στον τομέα του Φυσικού Αερίου και με συστηματικό τρόπο προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε σήμερα το μεσημέρι από το Φάρσαλα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος εγκαινίασε την επέκταση του φυσικού αερίου στα Φάρσαλα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η ΕΠΑ Θεσσαλίας και η δημοτική αρχή της πόλης.

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε «εφαλτήριο ανάπτυξης» αυτά που γίνονται στον τομέα της ενέργειας και τόνισε ότι υπάρχει ένας οργανωμένος σχεδιασμός για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επέκταση του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα σε συνδυασμό και με τις φθηνές τιμές. Υπογράμμισε ότι η χώρα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή με την εφαρμογής μίας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής και έχει αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Aπατώντας σε ερώτημα σχετικό με την φημολογία που υπάρχει περί διπλασιασμού του φόρου στο αέριο κίνησης, ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί κάτι γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο και υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι τιμές θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός σε σημείο σύνδεσης της πόλης των Φαρσάλων με το Φυσικό Αέριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε:

«Σήμερα από τα Φάρσαλα στέλνουμε ένα πολύ θετικό μήνυμα. Πως είναι δυνατόν να υπάρξει πρόσβαση στο Φυσικά Αέριο ενός ολοένα και μεγαλύτερου κομματιού του πληθυσμού μας σε παρά πολύ καλές τιμές. Το γεγονός ότι έχουμε μία μείωση κατά 24% στο Φυσικό Αέριο είναι κάτι το οποίο όχι μόνον διευκολύνει αυτή τη στιγμή τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αλλά στέλνει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας που το έχουμε παρά πολύ ανάγκη. Μπορούν λοιπόν να γίνονται πράγματα προς την θετική κατεύθυνση, παρά τις δυσκολίες που περνάμε και ταυτόχρονα να ελπίζουμε ότι συνεχώς τα εμπόδια θα ξεπερνιούνται και θα γίνει τελικά πραγματικότητα αυτό που θέλουμε όλοι μετά από χρόνια: η χώρα μας να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης. Εφαλτήριο αυτής της ανάπτυξης μπορεί να είναι αυτά που γίνονται στον χώρο της ενέργειας και ιδιαίτερα αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή την ανάπτυξη του δικτύου του Φυσικού Αερίου στην Θεσσαλία που αποτελεί ένα πρώτο έργο μέσα στο 2016. Έχουμε μία υποδειγματική δουλειά που πρέπει να βρει μιμητές και αλλού.»

Σε ερώτηση σχετική με φημολογία που κυκλοφορεί για διπλασιασμό του φόρου στον αέριο κίνησης ο κ Σκουρλέτης παρατήρησε: «Κατ” αρχήν ας χαρούμε τις καλές ειδήσεις τις σημερινές. Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί αυτή τη στιγμή γύρω από το αυτό το θέμα. Είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών τα ζητήματα των ειδικών φόρων κατανάλωσης αλλά, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση του πιο δυσμενούς σεναρίου πάλι η τελική τιμή θα είναι πολύ πιο φθηνή από ότι πέρσι. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Όλα τα άλλα νομίζω ότι μπορούν να ξεπεραστούν».

Μιλώντας αργότερα σε εκδήλωση στο Δημαρχείο της πόλης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο νέο κανονισμό της ΔΕΗ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου και σημείωσε ότι γίνεται για πρώτη φορά προσπάθεια να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες που έχουν πρόβλημα και να ενταχθούν στο σύστημα των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή.

Με αφορμή την αισιόδοξη εξέλιξη της σημερινής ημέρας στα Φάρσαλα ο κ. Σκουρλέτης έκανε αναφορά και στα ΜΜΕ παρατηρώντας ότι στα «δελτία των 8:00 ακούει κανείς πράγματα που τον κάνουν να νομίζει ότι βρίσκεται στην λωρίδα της Γάζας ή τη Συρία. Να μην ωραιοποιούμε καταστάσεις αλλά να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους».

Σχετικά με την διαπραγμάτευση ανέφερε ότι βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και συμπλήρωσε:. «αν δεν υπάρξουν πολιτικά εμπόδια στην διαπραγμάτευση («όχι πολιτικές εξελίξεις» όπως διευκρίνισε ), τότε μετά το Πάσχα θα έχουμε ανοίξει άλλο δρόμο».

Ο δήμαρχος Φαρσάλων Α. Καραχάλιος έκανε λόγο για μια σημαντική μέρα για την πόλη, για ένα “μεγάλο αναπτυξιακό έργο πνοής σε ζώσα επαρχία, επ’ ωφελεία κατοίκων και επαγγελματιών”, και ζήτησε τη συνδρομή και τη συνεργασία του Υπ. Περιβάλλοντος για κάποια μεγάλα έργα του Δήμου που παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως αυτά του φράγματος της Σκοπιάς, της εκμετάλλευσης του Ενιπέα, του δρόμου Φαρσάλων-Λάρισας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Μπακούρας επεσήμανε:

«Το 53% του πληθυσμού στην Θεσσαλία χρησιμοποιεί Φυσικό Αέριο σε επτά Καλλικρατικούς Δήμους, σήμερα γίνεται επέκταση και στα Φάρσαλα. Σκοπός μας είναι στα επόμενα χρόνια με ανταγωνιστικές τιμές να φθάσουμε στο 66% της διείσδυσης του Φυσικού Αερίου. Η τιμή θα είναι πολύ ανταγωνιστική αφού αυτή τη στιγμή έχουμε 24% πιο χαμηλές τιμές από πέρυσι και ειδικά στην βιομηχανία έχουμε πάνω από 39% μείωση τιμών.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως υπάρχουν 7 εκ ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς την ΕΠΑ τους οποίους και προσπαθεί να βοηθήσει η εταιρεία διευκολύνοντας τους τρόπους αποπληρωμής των χρεών τους.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, παρατήρησε ότι η σύνδεση με το Φυσικό Αέριο θα συνεισφέρει πολλαπλά στην ανάπτυξη της περιοχής, καθώς θα επέλθει εξοικονόμηση ενέργειας και γενικότερη μείωση του κόστους διαβίωσης όπως και παραγωγής, ενώ έθεσε και το κυρίαρχο θέμα του νερού που απασχολεί την περιοχή.

Ακολουθεί όλη η συνέντευξη: