Τι πληρώθηκε τι αναμένεται να πληρωθεί και πότε

Πληρώθηκαν την Τρίτη και Τετάρτη που μας πέρασε οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, όπως πολύ εγκαίρως το είχαμε επισημάνει, στο σκληρό σιτάρι (4,5 ευρώ), τα κτηνοτροφικά ψυχανθή (17,5 ευρώ), τα βρώσιμα όσπρια (24,4 ευρώ) και σπαράγγια (38,5 ευρώ), ενώ από τις 28 του μηνός και μετά θα καταβληθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για τεύτλα, βαμβάκι, ροδάκινα, βιομηχανική τομάτα, σποροπαραγωγή, πορτοκάλια και ρύζι.

Σχετικά με τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, μιας και είναι ιδιαίτερο το ενδιαφέρον των δικαιούχων, να αναφέρουμε ότι οι τελευταίες πληροφορίες μας κάνουν λόγο για πληρωμή στις 28 με 29-30 του μηνός. Επιπρόσθετα για το βαμβάκι να σημειώσουμε ότι τελικά θα μπουν μέσα προς πληρωμή και στρέμματα από Σέρρες, Βόρειο Έβρο και περιοχής Σουφλίου, περιοχές οι οποίες είχαν προβλήματα με τις πλημμύρες και που δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να διαφοροποιηθεί κάπως τελικά η τιμή της συνδεδεμένης που οροθετούνταν μέχρι πρότινος στα 71 περίπου ευρώ ανά στρέμμα.

Επίσης να σημειώσουμε, ότι μία μικρή καθυστέρηση ενδεχομένως να γίνει στη συνδεδεμένη ενίσχυση της βιομηχανικής τομάτας, διότι, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχει καταγγελία που έγινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη συμμετοχή των μεμονωμένων παραγωγών.

Σχετικά με τη συνδεδεμένη στη σποροπαραγωγή, η πληροφόρηση είναι ότι η λύση για το ζήτημα της καταβολής των τιμολογίων για την μηδική των ετών  2012, 2013 και 201414 έχει δρομολογηθεί, όπως επίσης και για το 2011 που βρίσκονταν εκτός καταβολής συνδεδεμένης.

Πάντως, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι 5 Απριλίου, θα πρέπει να έχουν πληρωθεί όλες οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για τη φυτική παραγωγή και αμέσως μετά θα αρχίσουν να πληρώνονται οι συνδεδεμένες για τη ζωική παραγωγή, δηλαδή για αιγοπρόβατα και βοοειδή.

Να τονίσουμε επίσης πως σε ορισμένες συνδεδεμένες ενισχύσεις που θα πληρωθούν, θα γίνει και 2η πληρωμή πριν το Πάσχα.

Κομβικό σημείο και καθοριστικός παράγοντας για την γρήγορη πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, με βάση τον σχεδιασμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είναι η έγκαιρη υπογραφή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της κάθε στρεμματικής ενίσχυσης (την τιμή δηλαδή). Και αυτό το επισημαίνουμε διότι, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις συνδεδεμένες που πληρώθηκαν (σιτάρι, ψυχανθή, όσπρια και σπαράγγια) Τρίτη-Τετάρτη 22-23 Μαρτίου, τα είχε όλα έτοιμα από τα μέσα Φεβρουαρίου!!!

Πέραν αυτού, η καθυστέρηση της υπογραφής, πέραν της καθυστέρησης πληρωμής, έχει και άλλες αρνητικές συνέπειες, όπως για παράδειγμα ότι για τις συνδεδεμένες που πληρώθηκαν δεν ελήφθησαν υπόψη οι ενστάσεις των δικαιούχων που δικαιώθηκαν, με αποτέλεσμα αυτοί οι παραγωγοί θα διαπιστώσουν ότι δεν πληρώθηκαν για τα αγροτεμάχια που ενώ δικαιώθηκαν από τις ενστάσεις θα φαίνονται κομμένα, χωρίς να πληρωθούν.

Συνεπώς, όπως προαναφέραμε, μιας και ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποβάλλει, όπως γνωρίζουμε, στο ΥΠΑΑΤ έτοιμες τις αποφάσεις, καλό θα είναι οι σύμβουλοι του υπουργού να μην «διυλίζουν τον κώνωπα» και να προχωρούν τις διαδικασίες τάχιστα.

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι οι εκτάσεις αναφοράς (αυτές δηλαδή που στείλαμε ως χώρα και τις ενέκρινε η Ε.Ε) των συνδεδεμένων ενισχύσεων είναι σταθερές μέχρι το τέλος της περιόδου, δηλαδή μέχρι το 2019 και εάν οι πραγματικές καλλιεργηθείσες εκτάσεις υπολείπονται μέχρι 30% των προβλεφθέντων, δηλαδή των εκτάσεων αναφοράς, τότε μπορούν να μοιραστούν τα αυξημένα χρήματα στους δικαιούχους, εάν όμως είναι πιο χαμηλά, τότε αποδίδεται η ενδεικτική τιμή που αντιστοιχεί στα στρέμματα αναφοράς.

Να αναφέρουμε επίσης πως αρχές Απριλίου θα εξοφληθούν για όσους εκκρεμούσε η επιβεβαίωση από το  ΚΕΠΠΥΟ της ιδιότητας του ενεργού γεωργού, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πληρωθούν και οι πρόωρες συντάξεις των αγροτών.

Τέλος σχετικά με την πληρωμή του υπολοίπου 10% της Βασικής Ενίσχυσης αλλά και του λεγόμενου «πρασινίσματος», αναμένεται να γίνει και στις δύο πληρωμές 15 με 20 Απριλίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να φτάσουμε μέσα και στη Μεγάλη Εβδομάδα, με πρώτη πληρωμή τη Βασική και ακολούθως το «πρασίνισμα».

Πηγή: agroekfrasi.gr