Σε οριακό επίπεδο η Ειδομένη

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στον καταυλισμό της Ειδομένης,καθώς οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης αλλά και η απογοήτευση των προσφύγων από το οριστικό κλείσιμο των συνόρων που μπλοκάρει το ταξίδι τους προς την Ευρώπη προκαλεί εκνευρισμό, την ώρα που στην χώρα βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» πάνω από 52.000 άτομα.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα μέχρι χθες ήταν 52.207, με τις ροές από την Τουρκία να μην έχουν σταματήσει, παρά το γεγονός ότι εδώ και τρεις ημέρες βρίσκεται σε ισχύ η συνθήκη Ε.Ε.-Τουρκίας για την διακοπή του προσφυγικού ρεύματος, ενώ τεταμένο είναι το κλίμα και στον Πειραιά.

Διαμαρτυρία προσφύγων και αποχώρηση των ΜΚΟ

Εκατοντάδες πρόσφυγες προχώρησαν σε διαμαρτυρία χθες απαιτώντας το άνοιγμα των συνόρων με την ΠΓΔΜ και απέκλεισαν την οδική πρόσβαση από και προς τον καταυλισμό, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ξεκίνησαν απεργία πείνας.

Επίσης, δύο άτομα επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι περιέλουσαν τα ρούχα τους με βενζίνη και προσπάθησαν να βάλουν φωτιά, ωστόσο παρενέβησαν άλλοι πρόσφυγες και τους εμπόδισαν, ενώ μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης.

Το τεταμένο κλίμα υποχρέωσε τα μέλη των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να αποχωρήσουν εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν συνθήκες ασφαλείας για να εκτελέσουν την αποστολή τους.

Για λόγους ασφαλείας, αποχώρησαν οι εργαζόμενοι και εθελοντές των οργανώσεων «Πράξις», που έχει αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων της Ειδομένης, αλλά και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι Γιατροί του Κόσμου, μετά από ένα επεισόδιο που έγινε έξω από τα γραφεία τους, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης προσφύγων.

Την ίδια ώρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αποφάσισε χθες να αποχωρήσει από την Ειδομένη λέγοντας ότι δεν συμμετέχει στην εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, όπως είχα αρχικά ανακοινωθεί και ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει πια στη μεταφορά των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα σε «κέντρα κράτησης».
Μουζάλας: Κίνδυνος να χαθούν παιδιά στην Ειδομένη

Το φόβο ότι θα υπάρξουν θάνατοι παιδιών στην Ειδομένη εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

“Η φροντίδα μας είναι να μην πεθάνουν παιδιά στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά αυτό είναι κάτι που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για οπουδήποτε υπάρχει αυτού του μεγέθους το προσφυγικό ρεύμα”, επισήμανε ο κ. Μουζάλας, και πρόσθεσε: “Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι αυξάνουμε τις προσπάθειές μας για να μην συμβεί αυτό”.

Για το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε ότι “δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί”, όπως και τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης. “Το ότι υπάρχει μια επιείκεια στον ποιον βάζεις στα προαναχωρησιακά κέντρα, είναι μια διαφοροποίηση”.

Στην Ειδομένη ο υπουργός Υγείας

Επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ και τον πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ, Νίκο Παπαευσταθίου.

Ο υπουργός θα επισκεφθεί τους χώρους προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα, το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου, τον άτυπο καταυλισμό στην Ειδομένη, το Νοσοκομείο Κιλκίς και το hot spot στα Διαβατά.

Στο πλαίσιο της περιοδείας θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς για να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός ενεργειών με στόχο την καλύτερη δυνατή υγειονομική φροντίδα των προσφύγων- μεταναστών που φιλοξενούνται στην περιοχή.

Πηγή: www.antenna.gr/news