Εκδήλωση των Ενεργών Πολιτών με ομιλητή τον Ν. Τσιλιμίγκα

Ο Σύλλογος «Ενεργοί Πολίτες» Φαρσάλων πραγματοποίησε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης με θέμα “Καρδιαγγειακές παθήσεις – Πρόληψη και θεραπεία”, με ομιλητή τον κ. Νικόλαο Τσιλιμίγκα, διευθυντή Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

 

12887312_10207290663839455_1712106211_o

Ονειροβάτες-0030

 

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Ενεργοί Πολίτες” Φαρσάλων, δικηγόρου, κ. Απόστολου Ανδρεόπουλου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “είμαστε υπερήφανοι για σας και εκφράζοντας το κοινό αίσθημα της επαρχίας Φαρσάλων σας καλωσορίζω όχι μόνο για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας, αλλά κυρίως για όσα απλόχερα έχετε προσφέρει και εξακολουθείτε να προσφέρετε στην κοινωνία”.

12874337_10207290662919432_1775849716_o

Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος ανέφερε ότι “η παρουσία σας υποδηλώνει το αμέριστο ενδιαφέρον σας για ενημέρωση σε θέματα εξειδικευμένα. Τον ιατρό και άνθρωπο Νίκο Τσιλιμίγκα μέχρι τώρα τον είχα υποδεχθεί σαν υποψήφιο βουλευτή και σαν υποψήφιο περιφερειάρχη. Σήμερα τον υποδέχομαι και υπό την επιστημονική του ιδιότητα. Ο τόπος μας δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και αφετέρου το Κ.Υ. Φαρσάλων έχει πολλές ελλείψεις (γιατροί, οδηγοί ασθενοφόρων) γι’ αυτό πρέπει να βοηθήσετε, αφού ο Δήμος έχει μεγάλες δυνατότητες. Συγχαίρω τους Ενεργούς Πολίτες και τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Κώστα Τύμπα για τη σημερινή εκδήλωση”.

Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κώστας Τύμπας μίλησε για το ήθος και την εντιμότητα του κ. Νίκου Τσιλιμίγκα, για τον άριστο επιστήμονα που είναι πιστός στον όρκο του Ιπποκράτη αποτελώντας εξαίρεση και κατέκρινε τα κυκλώματα διαπλοκής και διαφθοράς στον χώρο της υγείας. Κατόπιν ο δήμαρχος κ. Άρης Καραχάλιος προσέφερε τρία λευκώματα που αφορούν την πόλη των Φαρσάλων στον κ. Νίκο Τσιλιμίγκα, στον κ. Αποστ. Ανδρεόπουλο και στον κ. Κώστα Τύμπα. Η ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.

12887312_10207290663839455_1712106211_o

Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα “Καρδιαγγειακές παθήσεις – Πρόληψη και θεραπεία” ο κ. Νίκος Τσιλιμίγκας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος του πνεύμονα” είναι από τις πιο σοβαρές ασθένειες της εποχής μας και ότι η ίδρυση της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στη Λάρισα πριν 10 χρόνια έσωσε πολλές ζωές αφού έχουν γίνει περίπου 2.000 επεμβάσεις με καλά αποτελέσματα. Κατόπιν περιέγραψε την καρδιά με τα αγγεία της, αναφέρθηκε στη στεφανιαία νόσο, στην πρόληψη και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής, στο έμφραγμα και πώς αντιμετωπίζεται, στη στηθάγχη, στις μεταμοσχεύσεις, στα στεντς και το μπαϊπάς, στη στεφανιογραφία αλλά και στα συμπτώματα που έχει ο ασθενής κατά τη διάρκεια του εμφράγματος. Αναφέρθηκε στο Αιμοδυναμικό Κέντρο που έγινε στα Τρίκαλα και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα στη Θεσσαλία. Επέμενε στην πρόληψη και στην ενημέρωση από μικρή ηλικία τονίζοντας ότι “αν αγαπάτε τον εαυτό σας, βοηθήστε τον μόνοι σας.

«Τα κιλά και το κάπνισμα προκαλούν θάνατο»

Σε μένα θα έλθετε όταν πλέον δεν θα είστε υγιείς. Μην έχετε πολλά κιλά, μην καπνίζετε, προσέξτε την αρτηριακή πίεση, τον σάκχαρο και ασκηθείτε. Κατόπιν ανέλυσε διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στους ασθενείς όπως είναι τα στεντς, το μπαϊπάς, οι μεταμοσχεύσεις, η μηχανική υποστήριξη κ.λπ., αλλά και τα μετεγχειρητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος ασθενής. Αναφέρθηκε στο μέλλον επισημαίνοντας την περίπτωση των βλαστοκυττάρων, τη μεταμόσχευση από τα ζώα κ.λπ., τις οποίες χαρακτήρισε ότι ακόμη δεν έχουν δώσει λύσεις. Τέλος, ζήτησε να αναπτυχθεί περισσότερο το Κέντρο Καρδιοχειρουργικής στη Λάρισα, που θα δώσει μεγαλύτερη πνοή στην Ιατρική της Θεσσαλίας. Αναφερόμενος στον καρκίνο του πνεύμονα τόνισε ότι είναι συχνότερος στους άνδρες και η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και η δεύτερη αιτία στις γυναίκες και κυριότερα αίτια είναι το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και η κληρονομικότητα. Το αρχικό στάδιο στον καρκίνο του πνεύμονα θεραπεύεται γι’ αυτό πρέπει κάθε δύο χρόνια όλοι να κάνουμε μια απλή ακτινογραφία θώρακος. Το δεύτερο στάδιο δεν θεραπεύεται και ο ασθενής είναι κοντά στον θάνατο. Περιέγραψε τα συμπτώματα και τις μεταμοσχεύσεις (βήχας, αιμόπτυση, αδυναμία, δύσπνοια κ.λπ.). Μετά το τέλος της ομιλίας του έγινε συζήτηση με το ακροατήριο και απάντησε σε ερωτήσεις τους. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ   

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και δημόσια τον διακεκριμένο καρδιοχειρουργό και έξοχο άνθρωπο κ. Νικόλαο Τσιλιμίγκα για την πολύτιμη ενημέρωση που πρόσφερε στους κατοίκους της επαρχίας μας σχετικά με τις καρδιοαγγειακές παθήσεις και τις παθήσεις του καρκίνου του πνεύμονα. Το κοινό, που στις 20 Μαρτίου κατέκλυσε το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Φαρσάλων, κατέδειξε με την παρουσία του το έντονο ενδιαφέρον που έχει πάνω σε θέματα υγείας, αλλά ταυτόχρονα και την εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπο του Ιατρού και Ανθρώπου κ. Νίκου Τσιλιμίγκα. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.