Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. η «σπείρα των Navara»

Οχτώ ολόκληρους μήνες χρειάστηκαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας της Λαμίας για να φτάσουν στην εξάρθρωση μιας πολυμελούς σπείρας, η οποία είχε τρελάνει την Αττική και την Κεντρική Ελλάδα με κλοπές πολυτελών αυτοκινήτων 4Χ4. Από τον περασμένο Ιούνιο ενέχεται σε τουλάχιστον 55 κλοπές αυτοκινήτων και 4 απόπειρες από τις οποίες οι 30 είναι στην Αττική, οι 14 στην Εύβοια, ενώ η δράση της σπείρας ήταν και στη Φθιώτιδα, στη Θεσσαλονίκη την Κόρινθο, την Κατερίνη και τη Λάρισα.

Συνολικά 10 άτομα έχουν συλληφθεί μετά από έφοδο της αστυνομίας σε Λάρισα, Κιάτο Κορινθίας, αλλά και περιοχές της Αττικής εκ των οποίων οκτώ άνδρες, ηλικίας 68, 65, 58, 52, 44, 40, 39 και 27 ετών, καθώς και δύο γυναίκες, ηλικίας 53 και 35 ετών και άλλα τρία άτομα αναζητούνται.

Συγχρόνως, έχουν ταυτοποιηθεί άλλα τρία μέλη της σπείρας, επίσης Έλληνες από τους οποίους οι δύο αναζητούνται και ένας είναι έγκλειστος στις φυλακές.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη της σπείρας αξιοποιώντας σειρά από στοιχεία μέσα από μια πολύμηνη έρευνα και μάλιστα την χθεσινή ημέρα αστυνομικοί από τη Λαμία έκαναν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε διάφορα σημεία της Αττικής, ενώ ταυτόχρονα έγιναν έλεγχοι στη Λάρισα και το Κιάτο Κορινθίας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι έλεγχοι επεκτάθηκαν σε επιχείρηση εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων, κατοικίες αλλά και σε συνεργείο αποθήκη που ήταν σε ερημική δασική περιοχή της Αττικής. Μάλιστα, την συγκεκριμένη αποθήκη αποκαλύφθηκε ότι την χρησιμοποιούσαν ως χώρο αποσυναρμολόγησης των κλεμμένων αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η σπείρα είχε εξειδίκευση σε πολυτελή 4Χ4 αυτοκίνητα και μάλιστα είχε απόλυτη εξειδίκευση στα 4Χ4 Nissan Navara και έτσι οι αστυνομικοί τους αποκαλούσαν ως «η σπείρα των Navara».

Οι έρευνες της Ασφάλειας Λαμίας ξεκίνησαν μετά από ένα μπαράζ κλοπών που έγινε το περασμένο καλοκαίρι. Τον περασμένο Αύγουστο υπήρξαν τρεις κλοπές τέτοιων αυτοκινήτων και άλλη μία απόπειρα και οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει τη δράση του κυκλώματος μέσα από κλειστές κάμερες ασφαλείας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην αποθήκη όπου γίνονταν η αποσυναρμολόγηση των αυτοκινήτων, τμήματα των οποίων διέθεταν για ανταλλακτικά, βρέθηκε ένα κλεμμένο Ι.Χ. αυτοκίνητο το οποίο είχε κλαπεί στις 17 Φεβρουαρίου από το Χαϊδάρι της Αττικής.

Βρέθηκαν ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι, αλλά και συστήματα απενεργοποίησης immobilizer. Βρέθηκε μεγάλος αριθμός από πινακίδες κυκλοφορίας από τις οποίες ορισμένες ανήκουν στα κλεμμένα αυτοκίνητα. Βρέθηκε σασί αυτοκινήτου με παραποιημένο τον αριθμό πλαισίου, καθώς και πλήθος από ηλεκτρονικές συσκευές και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για τις κλοπές. Βρέθηκαν ακόμη ζαντολάστιχα αυτοκινήτων και διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο 58χρονος είχε αρχηγικό ρόλο μέσα στη σπείρα και μάλιστα, είχε συγκεκριμένο τρόπο δράσης. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς η σπείρα δρούσε τις πρώτες πρωινές ώρες και αφού είχε εντοπίσει τα αυτοκίνητα πρώτα και είχε παρακολουθήσει τις συμπεριφορές των κατόχων τους. Πάντα είχε ορμητήριο την Αττική.

Έχοντας στα χέρια τους αρκετά εργαλεία παραβίαζαν τα αυτοκίνητα τοποθετούσαν δικά τους συστήματα απενεργοποίησης immobilizer και απενεργοποιούσαν τους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους των αυτοκινήτων, τοποθετούσαν δικούς τους που είχαν μαζί τους. Έτσι μπορούσαν να θέσουν το αυτοκίνητο σε λειτουργία και να απομακρυνθούν. Μάλιστα, είχαν απόλυτη εξειδίκευση στα Nissan Navara, ενώ σύμφωνα με τους αστυνομικούς όλα τα κλεμμένα αυτοκίνητα πωλήθηκαν για ανταλλακτικά.

Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Στερεάς Ανδρέας Αποστολόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντής Φθιώτιδας Μιχάλης Πάππος και ο διοικητής της Ασφάλειας Λαμίας αστυνομικός υποδιευθυντής Χρήστος Μουτσώκος που σήμερα το απόγευμα παρουσίασαν την υπόθεση, σημείωσαν ότι πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη σπείρα που ήταν ο πονοκέφαλος των Αστυνομικών Διευθύνσεων σε ολόκληρη την χώρα, καθώς η δράση της συνεχώς επεκτείνονταν…