Νίκος Αναστασιάδης: Με την τελική συμφωνία η Λευκωσία πέτυχε τους στόχους της

Με την τελική συμφωνία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – Τουρκίας η Κυπριακή Δημοκρατία πέτυχε τους στόχους της, δήλωσε απόψε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επεσήμανε ότι «η συμφωνία ήταν και αποτέλεσμα της αποκατάστασης της εθνικής μας κυριαρχίας, μετά την επιτυχή έξοδό μας από το μνημόνιο, κάτι που επιτεύχθηκε μέσα από συλλογική προσπάθεια».

Ο Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα μιας από τις πιο κρίσιμες, όπως είπε, Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι καλά γνωστό, πρόσθεσε, πως η σημερινή συμφωνία είναι το προϊόν μιας μακράς διαβούλευσης, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015.

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν παραλείψαμε, λαμβάνοντας υπόψη την χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση και με ιδιαίτερη ευαισθησία στα προβλήματα, που η Ελλάδα αντιμετωπίζει, να λάβουμε μια σειρά από αποφάσεις προκειμένου να υποβοηθήσουμε στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας», ανέφερε.

Παρά ταύτα, σημείωσε, «είχαμε εξαρχής καταστήσει σαφές, τόσο προς τους θεσμούς όσο και προς τους εταίρους μας, ότι ως προς το σκέλος των απαιτήσεων της Τουρκίας, που αφορούσαν την ενταξιακή της πορεία, η δική μας συναίνεση σε άνοιγμα κεφαλαίων, που είχαν παγώσει είτε το 2006 είτε το 2009 εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, όπως αυτές προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο».

Στην εμμονή της Τουρκίας και στις προτροπές κάποιων από τους εταίρους μας, συνέχισε, «αντιδράσαμε με αποφασιστικότητα, υποδεικνύοντας πως η επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα έπρεπε να συνδέεται καθ? οιονδήποτε τρόπον με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ως εκ τούτου, δεν ήταν νοητό να μεταφερθεί το βάρος της ευθύνης για κατάληξη ή μη σε συμφωνία στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πηγή: ΑΠΕ