Συμφωνία των “28” για κοινή στάση απέναντι στην Τουρκία

Κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία, εκτιμούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, κατά την οποία οι «28» συμφώνησαν στην κοινή στάση που θα τηρήσουν στις συνομιλίες με την τουρκική πλευρά.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ αναφέρθηκε στις πρακτικές δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τη συμφωνία για επανεισδοχή των αιτούντων άσυλο στην Τουρκίας και στην ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα οικονομικά αλλά και τεχνικά. Πρόσθεσε επίσης πως ιδιαίτερη σημασία έχει και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Το δείπνο εργασίας ολοκληρώθηκε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, χωρίς να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Με την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 28 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. θα ξεκινήσουν από νωρίς αύριο τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με πρώτη την συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 8 το πρωί.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά τη συμφωνία των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θέσεις που θα παρουσιάσουν στην Τουρκία για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, είπε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία, αλλά θα πρέπει να γίνει σύντομα. Σημείωσε πως η νόμιμη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην Ε.Ε. θα πρέπει να ξεκινήσει λίγες μέρες μετά τις πρώτες επιστροφές από την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολες, πρόσθεσε, αλλά όλες οι χώρες της Ε.Ε. θέλουν συμφωνία για το προσφυγικό.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σημερινή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με την διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι» .

Η Ελλάδα δίνει μάχη για να κατοχυρωθούν στο τελικό κείμενο:

  • Η άμεση βοήθεια και συνεισφορά από ειδικευμένο προσωπικό, που θα έρθει από την ερχόμενη εβδομάδα, να συμβάλλει στην στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου και διαχείρισης του προσφυγικού.
  • Η σοβαρή αύξηση των αριθμών μετεγκατάστασης (από την Ελλάδα) και επανεγκατάστασης (από την Τουρκία) προς της χώρες της ΕΕ
  • Η πλήρης εναρμόνιση των αποφάσεων με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
  • Συγκεκριμένα μέτρα και πίεση προς την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές και να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης.
  • Επίσης ο Πρωθυπουργός, σε συνεννόηση με το Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, έχει εκφράσει την αντίθεση της Ελλάδας σε άνοιγμα οποιουδήποτε ενταξιακού κεφαλαίου της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, που αφορά την Κύπρο.

Μιλώντας στην σύνοδο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου παρευρέθηκε ως παρατηρητής, ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με το “ξεπάγωμα” των κεφαλαίων της Τουρκίας, τόνισε τα εξής:

  • Η Τουρκία ζητά από την Ε.Ε. περισσότερα από αυτά τα οποία προσφέρει.Φαινομενικά επιθυμεί να επισπεύσει την ενταξιακή διαδικασία, ενώ στην πράξει επιδιώκει να δυσχεράνει την θέση της κυπριακής κυβέρνησης.
  • Με τον τρόπο αυτόν απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσης επίλυσης του Kυπριακού.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία δεν ζητά “ξεπάγωμα” κεφαλαίων που θα την πίεζαν να υιοθετήσει διαφορετική πολιτική σε συγκεκριμένους τομείς. Ζητά να “ξεπαγώσουν” τα κεφάλαια που έχει “παγώσει” η Κύπρος.
  • Δεν είναι τυχαίο ότι η τακτική αυτή ασκείται την ίδια στιγμή που διαφαίνεται σοβαρή προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.
  • Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στους σοσιαλιστές να στηρίξουν τον Νίκο Αναστασιάδη – αν και ο Κύπριος Πρόεδρος ανήκει στην της δεξιάς – γιατί ενδεχόμενη αποδυνάμωσή του, μέσα από το “ξεπάγωμα” των συγκεκριμένων κεφαλαίων, αδυνατίζει την διαπραγματευτική του θέση και απομακρύνει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Στο θέμα αυτό επανήλθε ο Αλέξης Τσίπρας και στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του είπε ότι αυτά που παίρνει η Τουρκία από την συμφωνία είναι ήδη αρκετά και ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να προχωρήσει, αλλά όχι με “ξεπάγωμα” των κεφαλαίων που έχει “παγώσει” η Κύπρος. Ο Πρωθυπουργός, αιτιολογώντας την θέση αυτή, επεσήμανε ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας είναι η επίλυση του κυπριακού και ότι το άνοιγμα των κεφαλαίων που έχει “παγώσει” η Κύπρος, ουσιαστικά υπονομεύει το ενδεχόμενο αυτό.

Τουρκικές πιέσεις για τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να πιέσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ο Νταβούτογλου, ο οποίος έφτασε στις Βρυξέλλες αργά χθες, δεν είχε δει ακόμα την τελευταία συμφωνία που ενέκριναν χθες οι χώρες της ΕΕ πριν τις σημερινές συνομιλίες που στοχεύουν σε μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκιάς για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσει σε όλα τα άρθρα.

«Η Ε.Ε. πρέπει να δει τη συνολική εικόνα», ανέφερε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος για την διαδικασία ένταξης, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω του Κυπριακού.

Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός διαμηνύει πως δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια «ανοιχτή φυλακή» για πρόσφυγες και μετανάστες.

«Δεν θα πρόκειται να δεχτούμε καμία πρόταση η οποία θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια ανοιχτή φυλακή μεταναστών. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια καλή έκβαση για την Τουρκία, για την Ε.Ε. και για τους πρόσφυγες», σημείωσε.

Πηγή: www.antenna.gr/news