Ανοίγει σήμερα το «Ευθυμιόπουλος»

Άλλοι 300 με 400 νέοι πρόσφυγες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», να μεταφερθούν σήμερα στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου».

Η επιχείρηση μεταφοράς τους θα ξεκινήσει σήμερα το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά αλλά λόγω των διαδικαστικών θεμάτων που προκύπτουν στη σχετική διαδικασία, χθες βράδυ δεν μπορούσε να εκτιμηθεί η ώρα της άφιξης του νέου κύματος των προσφύγων στη Λάρισα.

Οι εργασίες διαμόρφωσης του ανοικτού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο, μεταξύ της Μάνδρας και του Κουτσοχέρου, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και εκτιμήθηκε ότι μπορεί να φιλοξενηθεί νέος αριθμός προσφύγων, χωρίς να απαντάται το ερώτημα αν στον ίδιο χώρο θα μεταφερθούν σε αυτή τη φάση ή αργότερα και οι 386 πρόσφυγες που σήμερα φιλοξενούνται στη «ΡΟΚΑ».

Καταυλισμό στον οποίο καταγράφονται από προχθές οι πρώτες αντιδράσεις, από μετανάστες και πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που με επιστολή τους, πέραν του κυρίαρχου αιτήματος «να ανοίξουν τα σύνορα», σημειώνουν την αντίθεσή τους να φύγουν από τη «ΡΟΚΑ» και να μεταφερθούν στο στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου υπογραμμίζοντας πως «δεν είμαστε εγκληματίες φυλακισμένοι μεταφερόμενοι σε στρατιωτικό καταυλισμό μακριά από την πόλη».

Την ίδια ώρα από τον Δήμο Λαρισαίων διευκρινίζεται ότι «ο δήμος δεν θα αποδεχθεί την παράλληλη λειτουργία δύο κέντρων φιλοξενίας στην περιοχή» ενώ από το διυπουργικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης απομένει να προσδιορισθεί ο αριθμός των προσφύγων που συνολικά θα φιλοξενηθούν στο πρώην στρατόπεδο, στο Κουτσόχερο.

Κέντρο φιλοξενίας για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται να αποσαφηνίσει πως πρόκειται να λειτουργήσει ως ανοιχτή δομή, με τον Στρατό να έχει την ευθύνη της διοικητικής μέριμνας, την ΕΛ.ΑΣ. να αναλαμβάνει την ασφάλεια (έξω από τον χώρο), κρατική δομή να έχει την ευθύνη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενώ αναμένεται να αποσαφηνισθεί το θέμα της σίτισης που προς το παρόν έχει αναλάβει (στη «ΡΟΚΑ») η 110 Πτέρυγα Μάχης.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Διευκρινίζεται πως το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης απασχόλησε σύσκεψη που έγινε χθες στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, της ΕΛ.ΑΣ., του Ερυθρού Σταυρού, του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Λάρισας καθώς και στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει την ευθύνη για το Στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου.

Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων τονίσθηκε η ανάγκη κάλυψης των ιατρικών αναγκών με παιδίατρο, γενικό ιατρό, παθολόγο και γυναικολόγο σε 24ωρη βάση ενώ από το ΚΥ Φαρκαδόνας θα μετακινηθεί στο στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου η δεύτερη Κινητή Μονάδα Υγείας.

Να σημειωθεί πως στο πρώην στρατόπεδο ολοκληρώνονται οι εργασίες για τη διαμόρφωση των υποδομών, όπως το δίκτυο ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΛ, δίκτυο ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ κ.λπ. ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνισθεί επίσης αν στον ίδιο χώρο θα μεταφερθούν και οι 191 πρόσφυγες που σήμερα φιλοξενούνται από τον Δήμο Τρικάλων.

«ΡΟΚΑ»

Στη «ΡΟΚΑ» συνεχίσθηκαν και χθες οι δράσεις αλληλεγγύης από τον Δήμο Λαρισαίων, εθελοντικές οργανώσεις και πολίτες. Μεταξύ άλλων μεταφέρθηκαν χθες παλέτες με ρούχα που χορηγήθηκαν αφού προηγήθηκε καταγραφή των αναγκών ενώ διανεμήθηκαν και υπνόσακοι που συγκεντρώθηκαν έπειτα από πρωτοβουλία καταστηματαρχών.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσεων κατά του ρατσισμού, αύριο Σάββατο 19 Μαρτίου η Πρωτοβουλία αγώνα και αλληλεγγύης στους μετανάστες, καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες που θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Όπως σημειώνεται από την Πρωτοβουλία «παλεύουμε το κακό στη ρίζα του, τον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που γεννούν την προσφυγιά. Δεν αφήνουμε τους πρόσφυγες σε συνθήκες εγκλεισμού. Παλεύουμε ενάντια στους φράχτες, για σύνορα ανοιχτά, για ασφαλή και ελεύθερη μετακίνηση.

Για όσους θέλουν να μείνουν απαιτούμε και επιβάλλουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ελευθερία. Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά». Κάλεσμα συμμετοχής στην ίδια συγκέντρωση απευθύνουν, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λάρισας και το Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο Λάρισας «Τόπος Αλληλεγγύης».

ΒΟΛΟΣ

Τέλος, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την ενδεχόμενη μεταφορά προσφύγων στο λιμάνι του Βόλου, ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, με δήλωσή του διευκρινίζει πως «η Κυβέρνηση -ανάλογα με τις εξελίξεις- εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν και άλλα λιμάνια της χώρας -εκτός από το λιμάνι του Πειραιά- για τη μεταφορά και διακίνηση προσφύγων και μεταναστών, εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν. Είχα αναφέρει, μάλιστα, ως παραδείγματα τα λιμάνια του Λαυρίου, της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης και του Βόλου.

Στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών και σε συνεργασία και συνεννόηση με τον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, κεντρικό Συντονιστή του Διυπουργικού Οργάνου, όντως προ δύο ημερών, απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Βόλου Θρασύβουλο Σταυριδόπουλο και του ζητήσαμε να διερευνήσει τις υφιστάμενες δυνατότητες στις εγκαταστάσεις του λιμένα Βόλου και να μας ενημερώσει σχετικά. Ταυτόχρονα, ο υπουργός κ. Βίτσας, ανέλαβε επίσης, διερευνητική πρωτοβουλία προς τη Δημοτική Αρχή Βόλου και τις τοπικές Αρχές. Διευκρινίζω, λοιπόν, ότι καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί και ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός. Αντιθέτως, ό,τι γίνει, θα γίνει στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού σχεδιασμού.

Προσδοκούμε στην εποικοδομητική συνεργασία με τις Αυτοδιοικητικές και τις τοπικές Αρχές του Βόλου και της Μαγνησίας, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και είμαστε βέβαιοι, ότι έτσι θα πορευτούμε. Επιδιώκουμε λύσεις ανθρώπινες και λειτουργικές, χωρίς επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών».

Πηγή: Eφ. Ελευθερία (Β. ΚΑΚΑΡΑΣ)