Σάλλας: Η Ελλάδα ανακτά την ελπίδα της

Πρόσκληση σε Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα απευθύνει ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος τονίζει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Borsen-Zeitung ότι «η Ελλάδα ανακτά την ελπίδα της».

Ο κ. Σάλλας βρίσκεται στο Βερολίνο με στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για την προσέλκυση επενδύσεων και όπως αναφέρεται στο εκτενές δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος της Ελλάδας βλέπει τη χώρα και τις τράπεζές της να ενισχύονται, ανακάμπτοντας σιγά-σιγά από την κρίση. Όπως γράφει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», κατά τον κ. Σάλλα έχει έρθει η ώρα να γίνει μια προσπάθεια για γερμανικές επενδύσεις σε βιώσιμες επιχειρήσεις. «Η οικονομία της Ελλάδας ανακτά σιγά-σιγά ελπίδα».

Με αυτό το μήνυμα ο Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος και μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, ήρθε στο Βερολίνο για να διεξάγει πολιτικές συζητήσεις και να προετοιμάσει το έδαφος για επενδυτές από το εξωτερικό, αναφέρει το δημοσίευμα.«Το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον έχει σταθεροποιηθεί κάπως εν τω μεταξύ» ανέφερε ο κ. Σάλλας και μεταφέρει τρία αισιόδοξα μηνύματα: οι ελληνικές τράπεζες ανακτούν την κερδοφορία τους, το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς μειώνεται και οι τράπεζες αποπληρώνουν δάνεια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην  Τράπεζα Πειραιώς ως τον μεγαλύτερο τραπεζικό οργανισμό της χώρας, καθώς και στο γεγονός ότι μειώθηκε η εξάρτησή της από το ευρωσύστημα. Οπως δηλώνει ο κ. Σάλλας, «είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε χρήματα και δάνεια στην ΕΚΤ και αυτό οφείλεται στην ενισχυμένη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών».

Έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα, κυρίως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημείωσε ο κ. Σάλλας. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ σε όλο το τραπεζικό σύστημα, εκ των οποίων 35 με 40 δισ. ευρώ αναλογούν μόνο σε επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων είχαν ανάγκη μόνο από μια συνεπή χρηματοδότηση». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ομίλου Πειραιώς, μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων είναι βιώσιμες με το ήμισυ περίπου των δανείων. Είναι ευχάριστο ότι το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων μειώθηκε, έστω και κατά λίγο, στα τέλη του 2015 και στις αρχές του 2016 για πρώτη φορά, υπογράμμισε και εκτίμησε ότι το 2016 θα είναι κερδοφόρο για τις ελληνικές τράπεζες.

Αντισταθμιστικά αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία έχουν δείξει, σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, ενδιαφέρον για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα Ευρωπαίοι και Γερμανοί ενδιαφερόμενοι.

Τόνισε ότι πρόκειται για δάνεια ουσιαστικά βιώσιμων επιχειρήσεων, οι οποίες ωστόσο αναζητούσαν χρηματοδότηση. «Θέλουμε να ενισχύσουμε την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα. Ενδιαφερόμαστε για Γερμανούς επενδυτές σε ελληνικές επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Σάλλας, αναφέροντας ως σημαντικότερους τομείς την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, τα ακίνητα, το εμπόριο και κυρίως τον τουρισμό. Οι μέχρι πρότινος εμπειρίες με Γερμανούς επενδυτές είναι καλές και επίσης ο κ. Σάλλας -ο οποίος εκπόνησε το διδακτορικό του τη δεκαετία του 1970 στη Χαϊδελβέργη-, όπως αναφέρει η Borsen-Zeitung, θεωρεί την επιφυλακτικότητα των Γερμανών για επενδύσεις στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης πρόσκαιρο φαινόμενο.

«Η Γερμανία βοήθησε την Ελλάδα στην οικονομική κρίση. Αλλά και η Ελλάδα συνέβαλε από την πλευρά της και έκανε θυσίες κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης». Προσωπικά, θεωρεί την υποστήριξη της Γερμανίας στην προσφυγική κρίση «πολύ σημαντική» στην παρούσα φάση. Προσδοκά μια θετική ώθηση της οικονομίας κατά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μεταρρυθμιστικών μέτρων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η επανειλημμένη αναβολή έχει συμβάλει στην επιφυλακτικότητα, γεγονός που δεν διευκολύνει καθόλου την αντιμετώπιση της κρίσης από την ελληνική οικονομία, σημειώνει.

Πηγή: www.antenna.gr/news