“Ανατολίτικο παζάρι” στη Σύνοδο των Βρυξελλών για το Προσφυγικό

Με συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο ξεκινά η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Στο ραντεβού των δύο ηγετών, που έχει προγραμματιστεί για τις 12:15, ενδέχεται να συμμετάσχει και ο Φρανσουά Ολάντ. Η Άγκελα Μέρκελ έστειλε νέο μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα, μιλώντας χθες στο γερμανικό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι, «η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της» και ξεκαθαρίζοντας πως πρέπει να βρεθεί πανευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ήδη από την Τετάρτη ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναχωρώντας από την Λευκωσία διεμήνυσε ότι, αν η Τουρκία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δεν τίθεται θέμα να ανοίξουν τα κεφάλαια ένταξής της. Ο Πρόεδρος της Κύπρου είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πηγές του οποίου σημείωναν ότι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προετοιμάζει μια λύση για την Κύπρο και όχι απέναντί της.

Τις προηγούμενες ημέρες οι ενστάσεις της Κύπρου είχαν προβληθεί ως ένας από τους βασικούς λόγους για μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας, όμως κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σε συνεδρίαση που έκανε χθες το Κολέγιο των Επιτρόπων αποφάσισε να μην κάνει «εκπτώσεις» σε σχέση με τα προαπαιτούμενα και τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, όχι μόνο στο θέμα του ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων, αλλά και στο ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων των Τούρκων υπηκόων.

Ο Φρανς Τίμερμανς διεμήνυσε χθες ότι, «αν η Τουρκία θέλει απελευθέρωση της βίζας σύντομα, τότε πρέπει να βιαστεί να νομοθετήσει τα 72 προαπαιτούμενα». Εξήγησε, επιπλέον ότι,  «η Τουρκία δεν είναι τεχνικά έτοιμη για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα». Διπλωματικές πηγές διαρρέουν ήδη στον Τύπο την πληροφορία, ότι «η ΕΕ είναι προετοιμασμένη να δώσει στην Τουρκία πολύ λιγότερα από όσα περιμένει». Την ίδια ώρα, η Άγκυρα αναμένεται να προχωρήσει σε σκληρό «ανατολίτικο παζάρι» για να πάρει τα όσα θέλει.

Λίγο αργότερα ο Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε τη σύνδεση της επίλυσης του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με την επίσημη επιστολή πρόσκλησης των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο.

Ο Τουσκ είχε εκτεταμένες συνομιλίες για την προετοιμασία της Συνόδου, τόσο στη Λευκωσία, όσο και στην Άγκυρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, «οφείλουμε να βρούμε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουμε την επανενεργοποίηση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, πέραν του μεταναστευτικού, ώστε η διαδικασία να γίνει μια ευκαιρία για την υποστήριξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού». «Μόνο αν αυτό καταστεί δυνατό, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτό το ζήτημα», σημειώνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Με πρώτο το αγκάθι της Κύπρου, τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολλά και προέρχονται κυρίως από το εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γεγονός που κάνει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εκφράζει τις χαμηλές του προσδοκίες για τη σύναψη συμφωνίας με την Τουρκία, σε αντίθεση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία.

Η κατανομή των ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι εύκολο να γίνει, όπως και να τηρηθεί. Η Γαλλία αναμένεται να προβάλει ενστάσεις για το πόσους πρόσφυγες θα δεχτεί, βάζοντας την οροφή στους 30.000, η Βουλγαρία να ζητήσει ό,τι ισχύει και για την Ελλάδα, την ώρα που η Αυστρία, διαμηνύοντας ότι ο βαλκανικός δρόμος πρέπει να παραμείνει κλειστός, θέτει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετεγκατάσταση και η Ουγγαρία δεν επιθυμεί να συμμετάσχει καθόλου. Η Ιταλία, που έστειλε αστυνομικούς στα σύνορα της Αλβανίας την περασμένη εβδομάδα, έστειλε χθες μέσω του Πρωθυπουργού της, Ματέο Ρέντσι, μήνυμα για εξεύρεση πανευρωπαϊκής λύσης, επικρίνοντας παράλληλα τις πολιτικές των κλειστών συνόρων και την κατάσταση που αυτές έχουν προκαλέσει στην Ειδομένη.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση των «28», όπου θα συζητηθεί το προσχέδιο της συμφωνίας τους με την Τουρκία, οι ηγέτες της Ευρώπης θα έχουν αύριο πρόγευμα εργασίας με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η κοινή συμφωνία τους.

Οι διπλωμάτες των κρατών – μελών έλαβαν από χθες, από τον Ντόναλντ Τουσκ τα κείμενα με το προσχέδιο της συμφωνίας, ώστε να γίνει τεχνική προετοιμασία. Στην παρούσα φάση, η λογική της ανακοίνωσης της 7ης Μαρτίου, υπάρχει αυτούσια και στα κείμενα της 17ης Μαρτίου.

Πηγή: www.antenna.gr