Χαλαρώνουν ξανά τα capital controls – Τι θα ισχύει για καταθέσεις, δάνεια, αναλήψεις

Επιχείρηση χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών στις τράπεζες επιχειρεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιτραπεί άμεσα στους καταθέτες να σπάνε τις προθεσμιακές καταθέσεις τους αλλά και να προχωρούν στην αποπληρωμή των δανείων τους, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό από πέρυσι το καλοκαίρι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την αποπληρωμή των δανείων θα μπει ένα όριο, ουσιαστικά θα μπορεί να πληρώνει ο δανειολήπτης ένα συγκεκριμένο ποσό. Όπως αναφέρει το capital θα μπορεί να εξοφλεί μέχρι και το 50% του υπολοιπόμενου δανείου. Ετσι πιστεύεται ότι θα μπει στο τραπεζικό σύστημα νέο χρήμα, από αυτά που έχουν στα στρώματα χιλιάδες Ελληνες. Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η δυνατότητα να σπάσουν οι προθεσμιακές καταθέσεις θα γίνεται χωρίς κανέναν περιορισμό.

Η αγορά εκτιμά ότι αν κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα χαλάρωσης των capital controls. Όπως π.χ. να δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί από τους οποίους ο καταθέτης θα μπορεί να κάνει ανάληψη όσων χρημάτων θέλει κι όχι μόνο 420 ευρώ την εβδομάδα. Επίσης συζητείται ακόμη και η αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου από τα 420 ευρώ, ίσως να φτάσει και στα 500 ευρώ.

Πηγή: imerisia.gr