Θρίλερ με τους πρόσφυγες που πέρασαν στην ΠΓΔΜ

Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες οι οποίοι, μετά από πορεία πολλών χιλιομέτρων, όπου πέρασαν ορμητικούς χειμάρρους βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, πέρασαν τα σύνορα και έφτασαν στη γειτονική χώρα, όπου συνελήφθησαν από τις αρχές των Σκοπίων.

Οι Σκοπιανοί στρατιώτες που τους συνέλαβαν χθες τους οδηγούν στο ίδιο σημείο απ΄όπου πέρασαν χθες και από εκεί επιστρέφουν στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Πρόσφυγες ποταμός

Μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την προσφυγική κρίση Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε ότι δεν έχει εγκριθεί από την ελληνική κυβέρνηση καμία ομαδική επαναπροώθηση και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει οποιοδήποτε σχετικό αίτημα των Σκοπίων.

Ο κ. Κυρίτσης εκτίμησε επίσης οτι μέσα στις επόμενες ημέρες θα αδειάσει η Ειδομένη και καταβάλλεται προσπάθεια να πειστούν οι πρόσφυγες να μεταφερούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Αυτό άλλωστε είναι και το μήνυμα της Κυβέρνησης που στέλνει στους πρόσφυγες. Χθες μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Κυρίτσης μετέφερε την έκκληση της Κυβέρνησης προς αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους  να μην εμπιστεύονται ψέματα από «επιτήδειους» που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά, αντίθετα, να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας και να αντιληφθούν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη.

Πρόσφυγες ποταμός1

Ελεύθεροι αφέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, από τις Αρχές της πΓΔΜ, οι Έλληνες φωτορεπόρτερ και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που κρατούνταν στο χωριό Γεύγελη.

Οι δώδεκα Έλληνες (φωτορεπόρτερ και μέλη ΜΚΟ) ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν, από την Ειδομένη, στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Η “πορεία απελπισίας” των προσφύγων ξεκίνησε χθες το μεσημέρι μετά από τη διανομή (άγνωστο πώς) φυλλαδίου που τους ενημέρωνε για την εναλλακτική πορεία που μπορούσαν να ακολουθήσουν ωστε να περάσουν στην ΠΓΔΜ.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, με τα λιγοστά υπάρχοντά τους ανά χείρας πέρασαν μέσα από τα παγωμένα νερά προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, που είχε σταματήσει αίφνης στην Ειδομένη, εδώ και αρκετές ημέρες. Κρατώντας σχοινιά και βοηθώντας ο ένας τον άλλον πέρασαν στην άλλη πλευρά παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Πηγή: antenna.gr/news