Αιματοχυσία από τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας

Βομβαρδισμένη περιοχή θυμίζει η πλατεία Κιζιλάι στο κέντρο της Άγκυρας, μετά την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στο πάρκο Γκιουβέν.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, περισσότεροι από 34 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 125, εκ των οποίων περίπου 20 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

αγκυρα2

Η έκρηξη συγκλόνισε την καρδιά της τουρκικής πρωτεύουσας λίγα λεπτά πριν από τις 7:00 το απόγευμα της Κυριακής και  προκλήθηκε από την ανατίναξη αυτοκινήτου δίπλα σε λεωφορείο. Αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ αιμόφυρτοι περαστικοί προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο.

«Η έκρηξη προκλήθηκε από όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά στην πλατεία του Κιζιλάι», ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Άγκυρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών, ο στόχος ήταν μία κλούβα της Αστυνομίας, που βρίσκεται σχεδόν κάθε μέρα στο σημείο για να αποτρέπει έκτροπα σε διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk , ενδεικτικό για τη σφοδρότητα της έκρηξης είναι το γεγονός ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ οι υπόλοιποι υπέκυψαν κατά τη μεταφορά τους ή στο νοσοκομείο.

αγκυρα1

Δικαστήριο της Αγκυρας διέταξε  απαγόρευση πρόσβασης στο Facebook, στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την ανάρτηση οπτικού υλικού από το σημείο της βομβιστικής επίθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα. Πολλοί χρήστες ανέφεραν δυσκολία πρόσβασης στις ιστοσελίδες.

Η πλατεία του Κιζιλάι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και από εκεί περνούν πολλές γραμμές λεωφορείων, ενώ υπάρχει και σταθμός του μετρό. Το σημείο της έκρηξης βρίσκεται κοντά στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

O πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας με τους αρμόδιους υπουργούς. Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, τηλεφώνησε στον υπουργό Εσωτερικών για να ενημερωθεί για την κατάσταση, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, καταδίκασε την επίθεση στην Άγκυρα και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό.

Ανακοίνωση για την βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα εξέδωσε το τουρκικό φιλο-κουρδικό κόμμα HDP:

«Καταδικάζουμε τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην Άγκυρα. Δυστυχώς η απάνθρωπη επίθεση, που σημειώθηκε σε περιοχή όπου βρίσκονται συμπολίτες μας, προκάλεσε μεγάλο αριθμό θανάτων και τραυματισμών. Συμμεριζόμαστε αυτό τον μεγάλο πόνο με όλο το λαό μας. Ευχόμαστε ο θεός να αναπαύσει τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Όλα αυτά τα δεινά που βιώνει ο λαός μας δηλώνουν ότι δεν έχουν καταφέρει να μας απομακρύνουν από τα αισθήματα αδελφοσύνης. Καταδικάζουμε ακόμη μια φορά με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δύο ημέρες, η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα είχε ανακοινώσει μέσω της ιστοσελίδας της στα αγγλικά ότι επίκειται νέα επίθεση στην τουρκική πρωτεύουσα και προειδοποιούσε τους Αμερικανούς πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή και να αποφεύγουν μία συγκεκριμένη περιοχή, όπου υπάρχουν κυβερνητικά κτίρια και υπηρεσίες.

Το ΥΠ.ΕΞ. καταδίκασε την επίθεση στην Άγκυρα

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στην Άγκυρα.Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία, από όπου και αν προέρχεται, και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό, στους πολίτες της τουρκικής πρωτεύουσας, καθώς τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της ελληνικής Κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Μηνύματα συμπαράστασης έστειλα τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος όσο και ο Ιταλός Ππωθυπουργός.

Πηγή: www.antenna.gr/news