Οι έφηβοι εμπιστεύονται τους «κολλητούς» τους όταν έχουν κάποιο πρόβλημα

Σημαντική έρευνα με θέμα «Έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών», η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Health Behaviour in School-Aged Children» (HBSC/WHO,www.hbsc.org) υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δείχνει ότι η πλειονότητα των εφήβων εμπιστεύονται τους φίλους τους όταν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 79,1% των εφήβων έχουν τουλάχιστον τρεις στενούς φίλους ενώ, το 19,2% έχει έναν ή δύο στενούς φίλους. Το 89,2% απάντησαν ότι τους είναι πιο εύκολο όταν έχουν κάποια θέματα που τους απασχολούν να τα μοιραστούν με τους «κολλητούς» τους. Μάλιστα το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στα κορίτσια, καθώς το 91,1% προτιμούν να μιλήσουν με τις φίλες τους ενώ, το 81,1% των αγοριών προτιμούν να πουν θέματα που έχουν στους φίλους τους. Διαπιστώθηκε επίσης, ότι τα ποσοστά είναι υψηλότερα στους 13χρονους και στους 15χρονούς έφηβους από ό,τι στους 11χρονους.

Αναφορικά με την επικοινωνία τους αυτή, όπως διαφάνηκε στην έρευνα, γίνεται σε ποσοστό 47% ηλεκτρονικά, μέσω κινητού, σταθερού ή skype, και σε ποσοστό 46% μέσω μηνυμάτων τηλεφώνου, mail, chat στο facebook κ.λπ.. Τα κορίτσια ήταν αυτά που είχαν υψηλότερα ποσοστά  επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου ή μηνυμάτων στο κινητό σε σχέση με τα αγόρια, ενώ τα αγόρια αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συγκριτικά με τα κορίτσια.

Το 68,3% των εφήβων απάντησε ότι βλέπει του φίλους τους σε εβδομαδιαία βάση, εκτός σχολικών ωρών και πριν τις 8 το βράδυ, ενώ σχεδόν οι μισοί, το 47% τους συναντούν με την ίδια συχνότητα μετά τις 8 το βράδυ. Το 25,6% ανέφερε ότι είχε τουλάχιστον μία ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Τα αγόρια με ποσοστό 35% και τα κορίτσια σε ποσοστό 17,3%. Διαχρονικά, το ποσοστό 15χρονων που ανέφεραν σεξουαλική επαφή αυξήθηκε από το 2002 που ήταν 21,3% στο 29,95 το 2006, χωρίς όμως να παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές στις μετέπειτα έρευνες.

Από τους 15χρονους που ανέφεραν ότι είχαν σεξουαλική επαφή, ένα στα 6 αγόρια και ένα στα 4 κορίτσια ανέφεραν ότι δεν χρησιμοποίησαν προφυλακτικό οι ίδιοι ή ο/η σύντροφός τους, κατά την τελευταία τους επαφή.

Αναφορικά με την εξωσχολική τους ενασχόληση, η μουσική, ο αθλητισμός και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στον υπολογιστή αναφέρονται ως οι δημοφιλέστερες ασχολίες τους, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας. Τα κορίτσια αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό ότι ακούν μουσική και ότι ασχολούνται με δραστηριότητες καλλιτεχνικής φύσης όπως χορός, διάβασμα, φωτογραφία, ζωγραφική, μουσικό όργανο, χορωδία, συγγραφή σε σχέση με τα αγόρια. Αντίθετα, τα αγόρια αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό την ενασχόληση με τον αθλητισμό, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τον προγραμματισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 15 Μαρτίου 2016, θα γίνει και η δημοσιοποίηση των ευρημάτων που αφορούν στη θέση της χώρας μας συγκριτικά με τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στη διακρατική έρευνα καθώς η έρευνα αυτή επαναλαμβάνεται ανά τετραετία σε πάνω από 40 χώρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πληροφορίες που αποκομίζονται είναι πολύτιμες αναφορικά με τον τρόπο ζωής των εφήβων και τους κινδύνους που απειλούν την υγεία των εφήβων. Οι πληροφορίες αυτές κατευθύνουν τις πολιτικές πρόληψης των κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Στη χώρα μας, το πρόγραμμα HBSC/WHO πραγματοποιείται από το ΕΠΙΨΥ από το 1998 με την επιστημονική ευθύνη της Ομοτ. Καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κας Α. Κοκκέβη. Η έρευνα υλοποιήθηκε χάρη στη μερική οικονομική ενίσχυση από τη UNICEF και στην εθελοντική συμβολή μελών και φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Πηγή: www.naftemporiki.gr