Μείωση έως και 50% στο αφορολόγητο

Για το Σάββατο ανανεώθηκε το ραντεβού με τους δανειστές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την φορολογική ατζέντα, για να μπορέσουν να εξετάσουν οι επικεφαλής των ελεγκτών τις ελληνικές προτάσεις αλλά αντίστοιχα και η Αθήνα να «χωνέψει» τα αιτήματα του κουαρτέτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση για το φορολογικό οι δανειστές κατέθεσαν δική τους πρόταση με την οποία ζητούν δραστική μείωση στο αφορολόγητο όριο για το φόρο εισοδήματος.

Ενώ δηλαδη η πρόταση Τσακαλώτου προέβλεπε να διατηρηθεί το έμμεσο αφορολογήτο που ισχύει σήμερα των 9.550 ευρώ, οι δανειστές ζήτησαν τη μείωσή του, περίπου στις 5-5,5 χιλιάδες ευρώ.

Παρά τις πιέσεις των δανειστών πάντως, για νέα μέτρα και περικοπές σε όλα τα «ανοιχτά» μέτωπα, στόχος, σύμφωνα με όσα δήλωσε κυβερνητική πηγή, είναι ενδεχομένως να μην χρειαστεί να ληφθούν μέτρα για να εισπράξει η κυβέρνηση τα περίπου 320 εκατ. επιπλέον το 2016, που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, ποντάροντας στις βελτιωμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τα στοιχεία εισπράξεων που παρουσίασε σήμερα η ελληνική πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ότι το δημόσιο θα εισπράξει πρόσθετα έσοδα ύψους 450 με 500 εκατ. ευρώ από το νέο ανακάτεμα της «τράπουλας» των φόρων και τις αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες για εισόδημα, εισφορά αλληλεγγύης και ενοίκια.

Πάντως καμία πλευρά δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το ύψος του δημοσιονικού κενού.