θεριζοαλωνιστές από την Λάρισα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση με την Ομοσπονδία Συλλόγων Αγροτών – Θεριζοαλωνιστών Ελλάδος, είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης.

Σ’ αυτήν, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παύλος Στεφανίδης, οι κύριοι Ιωάννης Δούκας και Ιωάννης Τουλης Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ν. Σερρών, ο κ. Βασίλης Ουζουνίδης Πρόεδρος του Συλλόγου Ν. Γρεβενών, ο κ. Στέργιος Κόλλιας Πρόεδρος του Συλλόγου Ν. Φθιώτιδας, οι κύριοι Νικόλαος Καρυπίδης και Θωμάς Παπαστεργίου Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ν. Λάρισας, ο κ. Γιώργος Πουλιαράκος Ταμίας του Συλλόγου Ν. Κοζάνης και ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου μέλος του Συλλόγου Ν. Αχαΐας.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα παρακάτω:

«Στο πλαίσιο της συνάντησης τα μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αγροτών – Θεριζοαλωνιστών Ελλάδος εξέφρασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, εστιάζοντας:

  • στην υποχρεωτικότητα της τοποθέτησης ταχογράφου σε όλα τα κυκλοφορούντα χύδην φορτίου και ογκομετρικά οχήματα ΑΜ, για τα οποία είχε δοθεί παράταση για τοποθέτηση και προσκόμιση βεβαίωσης καλής λειτουργίας μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2015, θεωρώντας την υπερβολή αφού αυτά κινούνται με την ταχύτητα των γεωργικών ελκυστήρων.
  • στην τοποθέτηση ή μη ABS σε Φ.Ι.Χ αυτοκίνητα των ιδιόκτητων αυτοπροωθούμενων θεριζοαλωνιστικών μηχανών, ισχυριζόμενοι ότι είναι περιττή καθώς τα συγκεκριμένα οχήματα κινούνται με μικρότερη ταχύτητα από αυτήν που απαιτείται για την ενεργοποίηση του ABS
  • στην επέκταση του χρόνου θεώρησης των αδειών από 15 Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου, λόγω της πρωιμότητας ωρίμανσης σιτηρών σε κάποιες περιοχές, ώστε να αρχίζει ο θεριζοαλωνισμός μέσα στο Μάιο.

Τέλος, αναφέρθηκαν αναλυτικά στα θέματα της ασφάλισης και της φορολογίας των αγροτών και των θεριζοαλωνιστών.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης, ευχαρίστησε τα μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αγροτών – Θεριζοαλωνιστών για την επίσκεψη και την ενημέρωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι θεριζοαλωνιστές, αναγνώρισε τις αντικειμενικές δυσκολίες του κλάδου και τόνισε ότι παραπέμπει άμεσα τα ζητήματα που τέθηκαν από την Ομοσπονδία στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, για τις υπηρεσιακές απόψεις επί των τεχνικών θεμάτων που τέθηκαν και αναφέρθηκε στις αναγκαίες συνέργειες με συναρμόδια Υπουργεία για την διευθέτηση των ζητημάτων.

Κλείνοντας, συζήτησε με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αγροτών-Θεριζοαλωνιστών τις δυνατότητες που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, την πρόκληση παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, με ενσωμάτωση καινοτομίας, την αναγκαιότητα πιστοποίησης και την εξωστρέφεια, ώστε να δημιουργούμε θετικές συνθήκες για την ελληνική οικονομία, αξιοποιώντας μέσα στη σημερινή συγκυρία τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα διαθέσιμα στην πατρίδα μας εργαλεία».