Μείωση των προσφυγικών ροών κατά 50% λόγω ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ο Βίτσας

Μείωση κατά 50% και πλέον παρουσιάζουν οι προσφυγικές ροές, από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου, από τη μέρα που ξεκίνησαν οι αποστολές του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, οι ροές έπεσαν κάτω από 1.000 άτομα τη μέρα, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου έφθαναν με βάρκες στην Ελλάδα 2.000 με 2.500 άτομα ημερησίως κατά μέσο όρο. “Χθες είχαμε κάπου 700 άτομα. Άρα παίζει ένα θετικό ρόλο η παρουσία του προς το παρόν σε επίπεδο καταγραφής, με την έννοια ότι υπάρχει ένα μάτι αρκετά ισχυρό” είπε ο κ. Βίτσας, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό ζήτημα στην παρούσα φάση είναι η δραστική μείωση των εισροών από την Τουρκία.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να πειστούν όσοι παραμένουν συγκεντρωμένοι εκεί να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να απομακρυνθούν με τη βία οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη μεθόριο. “Η διαδικασία αποσυμπίεσης στην Ειδομένη πρέπει να γίνει δια της πειθούς, να πειστούν ότι να κάθονται στα σύνορα δεν τους προσθέτει κάτι” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας και επισήμανε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια στην αραβική γλώσσα στην προσπάθειά τους να τους ενημερώσουν σε ποια κέντρα μετεγκατάστασης μπορούν να φιλοξενηθούν.

Έκανε επίσης γνωστό ότι πριν από 10 ημέρες περίπου, όταν οι αρχές της ΠΓΔΜ επέτρεπαν τη διέλευση προσφύγων, σ’ ολόκληρη την Ελλάδα υπήρχαν περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες και –όπως τόνισε– η αναλογία ήταν 85% – 90% πρόσφυγες προς 10% – 15% μετανάστες.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι ακόμα και αν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, η διεθνής εμπειρία λέει ότι ένα ποσοστό 80% των προσφύγων θα επιστρέψει πίσω στη χώρα του, ενώ θα χρειαστεί ένας χρόνος περίπου για να ολοκληρωθεί η επιστροφή.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ