«Χόρεψαν» οι Αργιθεάτες 

Στο «Κτήμα Αίγλη» πραγματοποιήθηκε η ετήσια Χοροεσπερίδα του Συλλόγου  Αργιθεατών Επαρχίας Φαρσάλων «Παναγία η Σπηλιώτισσα».

Στο σύντομο χαιρετισμό της η αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Βίλλη αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Νοιώθουμε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή που μας κάνετε απόψε να στηρίζετε και με τη φυσική σας παρουσία το σύλλογό μας έχοντας σαν δεδομένο την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Και οι δυσκολίες που όλη η κοινωνία αντιμετωπίζει δεν είναι μόνο οικονομικές, έχει δημιουργηθεί μία βαθύτερη κρίση που αφορά στην ψυχοσύνθεση του καθενός.

12788680_10207181765877074_332849037_o

Το Φεβρουάριο του 1993 η επιθυμία για την διατήρηση των ηθών και εθίμων της Αργιθεάτικης παράδοσης έδωσε το έναυσμα σε μια ομάδα Αργιθεατών, κατοίκων της Επαρχίας  να πάρουν την πρωτοβουλία για την δημιουργία του Συλλόγου Αργιθεατών Επαρχίας Φαρσάλων «Παναγία η Σπηλιώτισσα» . Το όραμα  τους έγινε πραγματικότητα και στις 15-7-1993 από το Πρωτοδικείο Λάρισας υπογράφεται η απόφαση και επικυρώνεται το καταστατικό της ίδρυσης του Συλλόγου. Λίγους μήνες μετά το πρώτο Δ.Σ αποφασίζει την αγορά ενός χώρου που είναι το σπίτι του συλλόγου μας , τόπος συνάντησης όλων των Αργιθεατών που ήταν και στόχος άλλωστε,  καθώς και της στέγασης των χορευτικών τμημάτων και όλων των δραστηριοτήτων ως και σήμερα .

Η αγάπη , το πάθος και η περηφάνια  για την ιδιαίτερη πατρίδα ,δημιούργησε και αυτόν τον Σύλλογο όπως και πολλούς  άλλους. Οι Αργιθεάτες βρίσκονται παντού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δεμένοι μεταξύ τους γιατί η πατρίδα είναι ο ισχυρότερος δεσμός.

Για τους παραπάνω λόγους και όχι μόνο το τωρινό Δ.Σ  συμμετέχει  ενεργά στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων που ιδρύθηκε τον τελευταίο χρόνο και στόχο έχει να στεγάσει όλους τους Συλλόγους Αργιθεατών για  την προβολή και ανάδειξη της Αργιθέας  καθώς και την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.

Στο χορό που στέφτηκε με επιτυχία  σε παραδοσιακούς Αργιθεάτικους ρυθμούς με το Κλειστό Αργιθέας  να κυριαρχεί καθώς και  τα τραγούδια απο όλους τους χορευτές (όπως παλιά – όπως στο χωριά μας ) με το στόμα

Ακόμη το Δ.Σ αποφάσισε και τίμησε τα πρώτα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου με μια συμβολική κίνηση .

Κατά την διάρκεια του χορού κόπηκε η πίτα του Συλλόγου και ευλογήθηκε από τους παρευρισκόμενους ιερείς. Το φλουρί κέρδισε η υπεραιωνόβια γιαγιά Ντίνου Βασιλική που ήταν και η πρώτη που πέρασε νωρίς το απόγευμα το κατώφλι του χορού.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν: ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Καραχάλιος , ο Αντιδήμαρχος κ. Παπαγεωργίου , ο Δημ. Σύμβουλος κ. Χολέβας , Εκπρόσωπος περιφέρειας κ. Κώστας Τύμπας , Πολιτευτής Σύριζα Βαγγέλης Δημητρακόπουλος – Πολιτευτής ν. Καρδίτσας κ. Τσιόλης Σωτήρης – Πρώην Δήμαρχος Αργιθέας κ. Καναβός Χρήστος , Πρώην Δήμαρχος Φαρσάλων κυρία Ίφου Μαρία .Εκπρόσωποι Συλλόγων : Ντόπιων ο Ενιππέας – Αιμοδοτικού – Χαλικίου – Ανθούσας – Οξυωτών Αγχιάλου  Αργιιθεατών Λάρισας , Μαγνησίας , Καρδίτσας , Μουζακίου , Βλασίου Αργιθέας και η Πρόεδρος της Π.Ο.Α.Σ κα , Νανά Μαυρανζά