Υπεράνω υποψίας ο “λαστιχάκιας”

Ένας… λαμπρός επιστήμονας, με αξιοζήλευτο βιογραφικό, είναι τελικά ο «λαστιχάκιας» της Λάρισας που συνελήφθη τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου, ενώ είχε εκδώσει εισιτήριο για να ταξιδεύσει στην Αθήνα, από όπου κατάγεται.

Ο 32χρονος Αθηναίος, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., είναι ο άνθρωπος που τους τελευταίους μήνες, είχε εξελιχθεί σε πραγματικό βραχνά των ιδιοκτητών Ι.Χ. αφού με ένα στιλέτο, κατέστρεφε τα ελαστικά των αυτοκινήτων επιβαρύνοντας οικονομικά τους οδηγούς.

Ένας ευγενικός κύριος, ευπρεπώς ενδεδυμένος, ένας άνθρωπος «υπεράνω πάσης υποψίας» γεγονός που απαντά στο ερώτημα γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν μαρτυρίες για τη δράση του αφού περνούσε «απαρατήρητος» ή δεν κινούσε «υποψίες».

Ο 32χρονος συνελήφθη προχθές από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, που έμειναν άφωνοι διαπιστώνοντας ότι ο άνθρωπος που αναζητούσαν και συνέλαβαν τελικά, δεν ήταν ένας «κοινός» κακοποιός αλλά ένας πολίτης με υψηλού επιπέδου βιογραφικό, το οποίο πέραν του πτυχίου πανεπιστημίου, περιελάμβανε μεταπτυχιακές σπουδές, συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής, σπουδές για την απόκτηση διδακτορικού κλπ.

Στο έργο της ΕΛ.ΑΣ. συνέδραμε εγκληματολόγος που σκιαγράφησε το προφίλ του δράστη, ο οποίος συνελήφθη ενώ κατευθυνόταν για τον Σταθμό του ΟΣΕ, προκειμένου να ταξιδέψει έχοντας νωρίτερα εκδώσει εισιτήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 32χρονος ομολόγησε τη δράση του χωρίς ωστόσο να επικεντρώνεται στις οδούς που «χτύπησε», αναγνωρίζοντας παράλληλα την οικονομική βλάβη που προκάλεσε στους ιδιοκτήτες των Ι.Χ.

Το κίνητρο ωστόσο της δράσης του, θα το εξηγήσουν ειδικοί επιστήμονες, ενώ ο ίδιος προσερχόμενος χθες το πρωί στον ανακριτή, δεν θέλησε να σχολιάσει στην «Ε», τους λόγους για τους οποίους έσκιζε τα λάστιχα των αυτοκινήτων. Να σημειωθεί πως με εισαγγελική παραγγελία διατάχθηκε τελικά ο εγκλεισμός του, έπειτα από ιατρική γνωμάτευση, ενώ λόγω του πλημμεληματικού χαρακτήρα του αδικήματος (διακεκριμένες φθορές), νωρίτερα του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

Ο 32χρονος, όπως είναι γνωστό, βραδινές ώρες χρησιμοποιώντας στιλέτο μαχαίρωνε και τα τέσσερα ελαστικά των αυτοκινήτων που επέλεγε τυχαία, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες των Ι.Χ. να τα αντικαταστήσουν αφού η φθορά δεν μπορούσε να επιδιορθωθεί.

Εκτός από το πραγματικό κίνητρο της δράσης του, άγνωστος είναι και ο πραγματικός αριθμός των αυτοκινήτων, τα ελαστικά των οποίων κατέστρεψε. Από τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταγγελθεί φθορές σε 22 αυτοκίνητα ενώ μόνο σε ένα δεκαήμερο, από τις 23 Φεβρουαρίου μέχρι τις 5 Μαρτίου, χτύπησε άλλα 44 αυτοκίνητα, με τον πραγματικό αριθμό να εκτιμάται πως ξεπερνά τα 100 αυτοκίνητα αφού κάποιοι συμπολίτες δεν δήλωσαν τις φθορές, εξετάζοντας το κόστος της υποβολής μήνυσης.

Επί μήνες «χτυπούσε» σε σταθμευμένα αυτοκίνητα σε διάφορες συνοικίες – ενίοτε κεντρικές – αλλά συνήθως επέλεγε συνοικίες όπως η Φιλιππούπολη, η Νεάπολη, ο Αγ. Θωμάς, ο Αγ. Αντώνιος και οδούς όπως μεταξύ άλλων η Κοτσώνη, η Τζαβέλα, η Ελευθερίας, η Θ. Καναβατζόγλου, η Ηρακλείτου, η Αγγελακοπούλου, η Αναστασοπούλου, η Λαγού, η Γεωργιάδου, η Εργ. Πρωτομαγιάς, η Μεσολογγίου, η Καρδίτσης, η Αβέρωφ, η Τυχερού, η Μπιζανίου, η Καρφή, η Γιάγκου, η Θεοπόμπου, η Κωλέσκα, η Αβδήρων, η Αναστασοπούλου, η Τυχερού, η Μπιζανίου, η Καραθάνου, η Μπουμπουλίνας, η Φουρτούνα, η Δαβάκη, η Μακρυγιάννη, η Καρ. Δημητρίου, η Χατζημιχάλη, η Κλ. Πατέρα, η Αλ. Διάκου, η Καρφή, η Νικολοπούλου, η Αγν. Στρατιώτη, η Ανδριανουπόλεως, η Παπαζαχαρίου κ.ά. Μάλιστα σε κάποιες από αυτές τις οδούς «χτύπησε» δυο φορές.

Η δράση του εντάθηκε το τελευταίο δεκαήμερο με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας να χαρτογραφεί τα κρούσματα για να διαπιστωθεί ότι συνήθως επιλέγει συγκεκριμένες περιοχές που όπως αποδείχθηκε με τη σύλληψή του, οι περισσότερες ήταν κοντά στο σπίτι του.

Εγκληματολόγος σκιαγράφησε το προφίλ του ενώ εντάθηκαν παράλληλα οι έρευνες, με αστυνομικούς κάθε βράδυ για αρκετές ημέρες, να παρακολουθούνε οδούς στις επίμαχες συνοικίες.

Έτσι έγινε και προχθές βράδυ με αστυνομικούς να γίνονται η «σκιά» του νεαρού επιστήμονα. Ο 32χρονος έφυγε από το σπίτι του για να εκδώσει εισιτήριο στον ΟΣΕ και επέστρεψε σε αυτό προκειμένου να πάρει τις αποσκευές του για να συλληφθεί τελικά καθ’ οδόν. Μεταφέροντας, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. το «στιλέτο – ξιφολόγχη» στη βαλίτσα του. Να σημειωθεί τέλος ότι σε βάρος του συλληφθέντα έχουν υποβληθεί περί τις 30 μηνύσεις από συμπολίτες.

ΣΤΙΛΕΤΟ

Με αφορμή τη σύλληψή του, από την ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώθηκε πως σε βάρος του 32χρονου «σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Η σύλληψη του δράστη είναι αποτέλεσμα ενδελεχών ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας για την εξιχνίαση περιπτώσεων φθοράς σε ελαστικά αυτοκινήτων, που είχαν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα στην πόλη της Λάρισας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί αξιοποιώντας κατάλληλα στοιχεία και πληροφορίες ταυτοποίησαν τα στοιχεία του 32χρονου και ενήργησαν συντονισμένες αναζητήσεις με αποτέλεσμα τον εντοπισμό του. Σε έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε ένα μαχαίρι-ξιφολόγχη, με μήκος λεπίδας 12,5 εκατοστών.

Από την μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 32χρονος κατά το χρονικό διάστημα από 23-02-2016 έως 4-3-2016 προκάλεσε φθορές σε ελαστικά τουλάχιστον 43 σταθμευμένων οχημάτων στη Λάρισα, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του και σε παρόμοιες περιπτώσεις που συνέβησαν στη Λάρισα από τον Νοέμβριο του 2015».

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ

Για το ίδιο θέμα η Ένωση Αξιωματικών Περιφέρειας Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. με ανακοίνωσή της σημειώνει πως «με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη του δράστη που προκαλούσε φθορές στα ελαστικά των αυτοκινήτων δεκάδων συμπολιτών μας, η Ένωσή μας εκφράζει τα θερμά συγχαρητήρια στον διευθυντή και το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας που εργαζόμενοι, για ακόμη μία φορά, με επαγγελματισμό και πέραν του ωραρίου εργασίας τους, κατάφεραν να αποκαταστήσουν την ηρεμία στην πόλη μας».

ΕΑΛ

Τέλος, η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας με ανακοίνωσή της σημειώνει πως «αισθάνεται την ανάγκη να συγχαρεί για μια ακόμη φορά τους συναδέλφους της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας, οι οποίοι εργαζόμενοι με επαγγελματισμό, μεθοδικότητα και πέραν του ωραρίου τους, κατάφεραν να συλλάβουν τον δράστη, που το τελευταίο χρονικό διάστημα, προκαλούσε φθορές σε ελαστικά αυτοκινήτων δεκάδων συμπολιτών μας.

Σε συνδυασμό με την πρόσφατη σύλληψη, σε δασική περιοχή της Ελασσόνας, του δράστη που διέπραττε κλοπές σε Λάρισα και Ελασσόνα, αποδεικνύουν ότι παρά τα αυξημένα καθήκοντα λόγω του μεταναστευτικού, εργαζόμενοι με κύρια όπλα τους την εμπειρία και το φιλότιμο, καταστούν τη Λάρισα μια ασφαλή πόλη».

Πηγή: Β. ΚΑΚΑΡΑΣ (Εφ. Ελευθερία)