Ο Κέλλας για τις αγροτικές πληρωμές

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, με θέμα «το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών για αγρότες και κτηνοτρόφους καθώς και για τον συμψηφισμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου, με οφειλές, ληξιπρόθεσμες ή μη», κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερώτηση συνυπογράφουν ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Καρδίτσας κ. Κώστας Τσιάρας και ο Τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης.

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, φαίνεται πως περίμενε τη λήξη των κινητοποιήσεων των αγροτών, για να τους στείλει το “νέο” φιρμάνι. Πληρωμές που αγρότες και κτηνοτρόφοι ανέμεναν εναγωνίως, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες της καλλιεργητικής περιόδου, μετατίθενται για μήνες αργότερα. Οι “μετά βαΐων και κλάδων” διαβεβαιώσεις του Υπουργού για έγκαιρες πληρωμές, για άλλη μια φορά αποδεικνύονται ψεύτικες. Ως κερασάκι στην τούρτα των ανακριβειών, έρχεται η ανακοίνωση του Υπουργείου για τον συμψηφισμό του ΕΦΚ του πετρελαίου των αγροτών με όλες τις οφειλές, ληξιπρόθεσμες ή μη. Οι Κυβερνώντες αντιμετωπίζουν τον αγροτικό κόσμο ως ιθαγενείς, νομίζοντας ότι θα τους ξεγελάνε με καθρεφτάκια και χάντρες», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά το τέλος των αγροτικών κινητοποιήσεων, νέες Κυβερνητικές αποφάσεις προκαλούν μεγάλες αναταράξεις στον αγροτικό κόσμο, ενισχύοντας το αίσθημα παραπλάνησης και αθέτησης υποσχέσεων.

1. Το Υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του ενημερώνει πως η Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού Πετρελαίου, θα παρακρατηθεί για οποιαδήποτε οφειλή, ληξιπρόθεσμη ή μη και ότι απομείνει, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
2. Πληρωμές που είχαν τη ρητή διαβεβαίωσή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, πως θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τώρα ανακοινώνονται “πανηγυρικά” ότι μετατίθενται για μετά τον Απρίλιο.
3. Οι πληρωμές των κτηνοτρόφων είναι παγωμένες χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση. Εξισωτική 2014, 2015, Πρασίνισμα και Συνδεδεμένη άρθρο 52 (πρώην άρθρο 68), βρίσκονται κυριολεκτικά στο σκοτάδι.

Κατόπιν όλων αυτών Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ

1. Θα ισχύσει στην τωρινή πληρωμή του ΕΦΚ των αγροτών ο συμψηφισμός με οφειλές τους; Και αν ναι, ήταν ενήμεροι γι’ αυτό;
2. Πότε θα γίνουν οι πληρωμές Σκληρού σίτου, οσπρίων, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, βαμβακιού, ζαχαρότευτλων, βιομηχανικών ροδάκινων και βιομηχανικής τομάτας;
3. Πότε θα ολοκληρωθεί η πληρωμή των εξισωτικών 2014,2015 για τους κτηνοτρόφους και πότε θα πληρωθεί το πρασίνισμα και η συνδεδεμένη – άρθρο 52 (πρώην άρθρο 68);

Πηγή: larissanet