Επιβεβαιώνει η Αθήνα το οριστικό κλείσιμο των βόρειων συνόρων

Επιβεβαιώνει η Αθήνα το οριστικό κλείσιμο των βόρειων συνόρων ένα σενάριο που μεταδίδουν από τα Σάββατο τα διεθνή ΜΜΕ.

Οι μονομερείς ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο στην Ειδομένη ανέφερε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτο, όμως μη αναστρέψιμο και υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα.

Στο τελικό κείμενο η Ελλάδα θα ζητήσει να υπάρξει αναφορά ότι δεν είναι αποδεκτό να υπάρχουν στην Ευρώπη μονομέρειες ενέργειες που καθορίζουν την πολιτική της, τονίζει η ίδια πηγή.

Μετά την εφημερίδα Der Standard η οποία το Σάββατο αποκάλυψε οτι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατα τη Σϋνοδο Κορυφής αναμένεται να ανακοινώσουν το σφράγισμα του  “βαλκανικού διαδρόμου” για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σήμερα και η εφημερίδα Figaro στην ηλεκτρονική της έκδοση μεταδίδει οτι στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής αναφέρεται ότι τα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε οριστικό κλείσιμο του περάσματος των Βαλκανίων και σε χορήγηση μέγιστης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

«Η ροή των παράνομων μεταναστών στα Ανατολικά Βαλκάνια φθάνει στο τέλος της, αυτός ο δρόμος είναι από εδώ και στο εξής κλειστός», αναφέρει το σχέδιο των συμπερασμάτων, σύμφωνα με την γαλική εφημερίδα.

Σε άλλο σημείο γράφει πως «η EE θα στηρίξει την Ελλάδα σ’ αυτή την δύσκολη στιγμή και θα κάνει το μέγιστο για να την βοηθήσει ώστε να διαχειριστεί την κατάσταση».

Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100.000 άτομα θα φθάσουν μόνο την άνοιξη στην χώρα ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οι καθημερινές αφίξεις στην Ελλάδα αγγίζουν τους 2.000 πρόσφυγες.

Επιβεβαίωση από την Αυστρία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς μιλώντας στο ARD το βράδυ της Κυριακής, επιβεβαίωσε την πληροφορία, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Όπως είπε, ο βαλκανικός διάδρομος κλείνει ερμητικά, πως αυτή θα είναι μια από τις αποφάσεις της σημερινής Συνόδου και ότι η χώρα του δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω.Ακόμη ανέφερε ότι θα πιέσει έτσι ώστε να σταματήσει η τακτική της προώθησης προσφύγων από τη μια χώρα στην άλλη.

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας δικαιολόγησε αυτήν τη στάση λέγοντας ότι χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία ή η Σουηδία δεν είναι δυνατόν να δεχθούν όλους τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό να προχωρήσουν βορειότερα.

Για πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική μεθόριο ο Κούρτς είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αναζητήσουν προστασία στην Ελλάδα, αφού η Ελλάδα έχει δεχθεί πολύ λιγότερους πρόσφυγες από ό,τι η Αυστρία κατ’ αναλογία πληθυσμού και επιπλέον θα λάβει μεγάλη βοήθεια από την ΕΕ.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες σήμερα όπου διεξάγεται  η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας το μεσημέρι, πριν απο την έναρξη της οποίας ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με Μέρκελ, Νταβούτογλου και Ρούτε.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι συμφωνίες που δεν τηρούνται δεν είναι συμφωνίες, ενώ όπως είπε προσδοκά να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

Πηγή: http://www.antenna.gr/news