Βαμβάκι: μείωση παγκόσμιων αποθεμάτων καταγράφει η ICAC

Μείωση κατά 8% των παγκόσμιων αποθεμάτων βάμβακος προβλέπει για την φετινή χρονιά η ΙCAC (Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος) σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή της. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, η εν λόγω πτώση αναμένεται να διαμορφώσει τα παγκόσμια αποθέματα στους 20.4 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 86% της παγκόσμιας κατανάλωσης για το 2015/2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΙCAC αυτή θα είναι η πρώτη μείωση στα παγκόσμια αποθέματα από την χρονιά 2009/2010.

Η ανωτέρω εξέλιξη οφείλεται σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής βάμβακος η οποία αποτιμάται στους 22.2 εκατομμύρια τόνους και όχι σε άνοδο της ζήτησης.

Μάλιστα η ICAC προβλέπει μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης κατά 2% στους 23.9 εκατομμύρια τόνους, κάτι που αποδίδεται κυρίως στις χαμηλές τιμές του πολυεστέρα, βασικού ανταγωνιστή του βαμβακιού στην ύφανση.

Όπως αναφέρει στην ενημέρωσή της η ICAC, η έκταση της καλλιέργειας βάμβακος μείωθηκε παγκοσμίως κατά 8% φτάνοντας τα 31.2 εκατομμύρια εκτάρια, καθώς οι χαμηλές τιμές της προηγούμενης χρονιάς (2014/15) και οι υψηλότερες τιμές για ανταγωνιστικές καλλιέργειες αποθάρρυναν τους παραγωγούς. Επίσης οι καιρικές συνθήκες σε αρκετές χώρες οδήγησαν σε μείωση της εσοδείας κατά 7%, στα 711 kg/εκτάριο.

  • Η παραγωγή της Ινδίας έπεσε κατά 7% σε λιγότερους από 6 εκατομμύρια τόνους
  • Η παραγωγή της Κίνας μειώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά κατά 20% φτάνοντας τους 5.2 εκατομμύρια τόνους.
  • Τέλος μείωση υπήρξε και στην παραγωγή στις ΗΠΑ, η οποία ανήλθε σε  2.8 εκατομμύρια τόνους, (-21%).

Για την νέα περίοδο 2016/2017, η παγκόσμια παραγωγή βάμβακος αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% φτάνοντας τους 23 εκατομμύρια τόνους.

Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση της ICAC για το βαμβάκι (αγγλικά) στον παρακάτω σύνδεσμο

 

Συνημμένα αρχεία: