Πού πηγαίνουν τα κέρματα που ρίχνει κανείς σε διάσημα σιντριβάνια;

Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Ρώμης, αποτελώντας διαχρονικά σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της «αιώνιας πόλης».

Το μνημείο, που κυριολεκτικά σημαίνει «κρήνη στους τρεις δρόμους», αντλεί νερό από το αποκαλούμενο «υδραγωγείο της παρθένου», το οποίο βρισκόταν σε χρήση από το 19 π.Χ., όταν ο Αγρίπας μετέφερε τα νερά στο σημείο αυτό.

Οι χιλιάδες επισκέπτες της Ρώμης δεν χάνουν την ευκαιρία να πετάξουν ένα κέρμα στα νερά της κρήνης, κάνοντας μία ευχή. Εξάλλου, σύμφωνα με την παράδοση, όσοι γυρίσουν την πλάτη προς το μνημείο και ρίξουν το νόμισμα στο νερό, πάνω από τον αριστερό τους ώμο, με κάποιο τρόπο θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν ξανά στην «αιώνια πόλη».

Πού πηγαίνουν όμως τα κέρματα που συγκεντρώνονται στον πυθμένα της Φοντάνα ντι Τρέβι; Σύμφωνα με το περιοδικό Travel and Leisure, κάθε ημέρα ειδικά συνεργεία συγκεντρώνουν από το μνημείο κέρματα αξίας περίπου δύο χιλιάδων δολαρίων. Σε εβδομαδιαία βάση, το ποσό αυτό φτάνει τα 15 χιλιάδες δολάρια, ενώ κάθε χρόνο εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο δολάρια ή περίπου 920 χιλιάδες ευρώ σε κέρματα συλλέγονται από τη Φοντάνα ντι Τρέβι.

Όσο για το πού πηγαίνει αυτό το ποσό; Η ρωμαιοκαθολική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas, η οποία έχει αναλάβει τον καθαρισμό του μνημείου, διανέμει τα χρήματα στους απόρους. Η ίδια οργάνωση, μάλιστα, άνοιξε ένα σούπερ μάρκετ χαμηλού κόστους το 2008, προκειμένου να εξυπηρετούνται όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Και ενώ η Φοντάνα ντι Τρέβι χρειάζεται να καθαρίζεται κάθε μέρα, λόγω του αριθμού των επισκεπτών που συγκεντρώνει, άλλα διάσημα σιντριβάνια καθαρίζονται πιο αραιά, με τα χρήματα επίσης να δίνονται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Το διάσημο σιντριβάνι Μπελάζιο στο Λας Βέγκας «συλλέγει» περίπου 12 χιλιάδες δολάρια τον χρόνο, τα οποία δίδονται σε απόρους, ενώ στα σιντριβάνια της Disney World στη Φλόριντα συγκεντρώθηκε ποσό 18 χιλιάδων δολαρίων την περασμένη χρονιά, το οποίο δόθηκε σε ανάδοχες οικογένειες.

Πηγή: naftemporiki.gr