Με στόχο μια κοινή θέση για το προσφυγικό το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Με τις δικές τους θέσεις και προτάσεις προσέρχονται το μεσημέρι στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών οι επικεφαλής των κομμάτων, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις για κατάληξη σε κοινή θέση, κάτι το οποίο επιδιώκει η κυβέρνηση, προκειμένου να εμφανιστεί η Ελλάδα με κοινή ανακοίνωση στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας για το προσφυγικό.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στόχος είναι η συνεννόηση και ο εποικοδομητικός διάλογος, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, θα διατυπώσει τις θέσεις που σκοπεύει να αναπτύξει στο Συμβούλιο ΕΕ – Τουρκίας, ενώ είναι βέβαιο ότι θα τονίσει εκ νέου την ανάγκη να κατανεμηθεί δίκαια η ευθύνη για το προσφυγικό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις μονομερείς ενέργειες και στην ανάγκη να σταματήσουν και να απορριφθούν ρητά οι αποκλεισμοί χωρών από συναντήσεις που τις αφορούν, ενώ θα τονίσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει επιτάχυνση μετεγκατάστασης τόσο από την Ελλάδα όσο κι απευθείας από την Τουρκία προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσων δικαιούνται άσυλο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα δεν επιδιώκει εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία αλλά προσδοκά μια καλή στάση στη Σύνοδο και εποικοδομητική συζήτηση και συνεργασία. Οι ίδιες πηγές αξιολογούν ως θετική τη στάση της Γερμανίδας Καγκελ

Ειδικότερα, κορμός των ελληνικών θέσεων με τις οποίες προσέρχεται η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής είναι:

Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες. Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων. Θα γίνει επίκληση των ιδρυτικών συνθηκών και του δικαίου της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης. Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες

Ως προς το ζήτημα της μετεγκατάστασης: Αμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

Οικονομική βοήθεια: Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

Τουρκία: Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση. Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Οι θέσεις των κομμάτων

Κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να εμμένει στη θέση του περί άσκησης βέτο εάν δε γίνει αποδεκτό το αίτημα για συλλογική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή στον Αλέξη Τσίπρα, ιδιαίτερα στο θέμα αυτό του βέτο. “Όχι βεβιασμένες και μονομερείς ενέργειες, που τελικά βαθαίνουν την απομόνωση της χώρας και τραυματίζουν περισσότερο την αξιοπιστία της”, επεσήμανε, στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει:

Να σταματήσει η ασύδοτη μετακίνηση μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια. Να δημιουργηθούν όχι μόνον ανοιχτοί φυλασσόμενοι χώροι, αλλά και κλειστού τύπου χώροι προσωρινής διαμονής για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες αντίστοιχα. Να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η δράση του Λιμενικού Σώματος και να αναληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης ώστε να “αναδειχθεί” η σημερινή πραγματικότητα.

«Λευκή επιταγή» δεν πρόκειται να δώσει ούτε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά εάν ο πρωθυπουργός φέρει προς έγκριση τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, αν και η ίδια είναι υπέρ της συγκρότησης εθνικού μετώπου. “Στη σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου δεν πάμε να επικυρώσουμε ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης πάμε για να διαμορφώσουμε εθνική γραμμή. Εθνική γραμμή για να αποφύγουμε Εθνική τραγωδία”, είναι το μήνυμα της κας Γεννηματά. Έτσι, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να ζητήσει συγκεκριμένες δράσεις.

Από πλευράς του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης αναμένεται να θέσει το θέμα ορισμού υπερυπουργού, που θα έχει υπό την εποπτεία του το σύνολο της στρατηγικής και των δράσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Γενικότερα, οι προτάσεις του Ποταμιού για το προσφυγικό αφορούν:

Τη νομιμοποίηση του Ε.Σ. με άμεση σύσταση μίας Εθνικής Επιτροπής Δράσης με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα πολιτικά κόμματα και εκπροσώπων των αρμόδιων κρατικών φορέων αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την εντατικοποίηση των προσπαθειών διεύρυνσης της λειτουργίας των hot spots καταγραφής και ταυτοποίησης αλλά και των ανοιχτών και κλειστών κέντρων φιλοξενίας-κράτησης. Τη στήριξη της προσπάθειας του ΝΑΤΟ για δράση στο Αιγαίο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του “για την ανάσχεση της παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης” αλλά και έκκληση για επιτάχυνση της δημιουργίας της ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης στην Αθήνα των χωρών που επιθυμούν και μπορούν να δεχτούν άμεσα πρόσφυγες, μέσω της μετεγκατάστασης. Άμεση έναρξη λειτουργίας της μετεγκατάστασης. Την επιτάχυνση της εφαρμογής της νέας συμφωνίας επανεισδοχής πολιτών τρίτων χωρών με την Τουρκία. Την απαίτηση για υλοποίηση όλων των όρων της πρόσφατης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό.

 

Πηγή: www.antenna.gr/news