Drone “έγλειψε” αεροσκάφος την ώρα της προσγείωσης

Παγκόσμια αίσθηση και προβληματισμό προκαλεί η δημοσιοποίηση – με καθυστέρηση δύο εβδομάδων – της παρ΄ ολίγον αεροπορικής τραγωδίας που θα μπορούσε να σημειωθεί αν ένα γαλλικό Airbus κι ένα drone συγκρούονταν την ώρα που το αεροσκάφος προσγειωνόταν, κάτι που αποφεύχθηκε κυριολεκτικά «στο τσακ».

Το περιστατικό έχει καταγραφεί ως ιδιαίτερα σοβαρό και επί τούτου βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα., χωρίς να έχουν γίνει γνωστά κάποια από τα ως τώρα ευρήματα της, από τις αρχές της Γαλλικής ΥΠΑ και του Αεροδρομίου Σαρλ Ντε Γκολ, όπου έγινε η «μοιραία συνάντηση».

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Airbus A320 της Air France μόλις που απέφυγε την σύγκρουση με ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος, την ώρα που βρισκόταν στην κάθοδο για προσγείωση στο Παρίσι και το Αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ.

Το περιστατικό, όπως ανακοίνωσε ο γαλλικός οργανισμός διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων, συνέβη στις 19 Φεβρουαρίου. Το αεροσκάφος είχε ξεκινήσει από την Βαρκελώνη και βρισκόταν σε ύψος 5.500 ποδών, όταν ο συγκυβερνήτης αντίκρισε το drone.

Ο συγκυβερνήτης αμέσως αποσυνέδεσε τον αυτόματο πιλότο που ήταν σε λειτουργία, ανέλαβε εκείνος τον χειρισμό του αεροσκάφους και κάνοντας έναν απότομο ελιγμό, κατόρθωσε να αποφύγει την σύγκρουση με το drone, το οποίο «έγλειψε» το Airbus.

Ο συγκυβερνήτης ενημέρωσε τον κυβερνήτη του αεροσκάφους για την ύπαρξη σε ελάχιστη απόσταση από το αεροπλάνο του τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους, το οποίο πέρασε σε απόσταση μόλις πέντε μέτρων από το αριστερό φτερό του Airbus.

Πηγή: www.antenna.gr/news