Κομισιόν: Προς έγκριση το σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας για το Προσφυγικό

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής  για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας γύρω από το προσφυγικό, παρουσιάζεται σήμερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Η συζήτηση αναμένεται να καταλήξει στην έγκριση της έκτακτης βοήθειας ύψους 500 εκατ. ευρώ έως 700 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα και άλλες χώρες της Βαλκανικής Διαδρομής, από πόρους που θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή προχωρεί σε αλλαγή της νομικής βάσης, ώστε τα σχετικά κονδύλια να μπορούν να εκταμιευθούν άμεσα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και από αυτή να διανεμηθούν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, η εκπόνηση σχεδίου για το προσφυγικό ήταν αίτημα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση της 17ης Φεβρουαρίου.

Χθες η Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει στην Κομισιόν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ύψους 480 εκατομμυρίων ευρώ, με τις αναλυτικές ανάγκες σε προσωπικό, τεχνική βοήθεια κ.λπ.

Το σχέδιο έκακτης ανάγκης που εκπονήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και αποκάλυψε ο Αντ1 προβλέπει τη φιλοξενία 100.000 προσφύγων και μεταναστώνκαι έχει δύο βασικούς πυλώνες: την δημιουργία κέντρων διαμονής δυναμικότητας 50.000 ανθρώπων και την φιλοξενία άλλων 50.000 σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, πλησίον των μεγάλων αστικών κέντρων.

Πηγή: www.antenna.gr/news