Ξεπερνούν τις 320.000 οι συντάξεις σε αναμονή

Δε θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις, διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία των ταμείων, 320.000 συντάξεις είναι σε εκκρεμότητα, με το κόστος τους να υπερβαίνει 3,5 δις ευρώ.

Ο μεγαλύτερος αριθμός συντάξεων προέρχεται από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, το οποίο φαίνεται να έχει πάνω από120.000 σε αναμονή. Ακολουθεί το ΙΚΑ με 80.000 εκκρεμείς αιτήσεις, το Ταμείο Ελεύθερων Επαγγελματιών με 33.000 αιτήσεις και τοΤαμείο των Αυτοαπασχολούμενων με 8.000 εκκρεμείς αιτήσεις.

Το συνολικό κόστος για την άμεση απονομή των συντάξεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 3,5 δις ευρώ.

Παράλληλα σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών, τα χρέη προς τα ταμεία που έχουν σωρευθεί στα χρόνια της κρίσης, υπερβαίνουν τα 15 δις ευρώ (15,3 δις)

Οι αριθμοί αυτοί δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό κενό, υποστηρίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος τόνισε ότι το ταμειακό αυτό πρόβλημα επιχειρείται να αντιμετωπιστεί, συνολικά, στο πλαίσιο της προωθούμενης μεταρρύθμισης.

Ο μέσος χρόνος απονομής της οριστικής συνταξιοδοτικής παροχής υπολογίζεται στους 12 μήνες, ενώ σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης μπορεί να ξεπεράσει και τα 3 χρόνια.

Στις αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, πρέπει να προστεθούν και οι περίπου 63.000 αιτήσεις για εφάπαξ, η έκδοση των οποίων έχει παγώσει από τον Σεπτέμβριο του 2013, καθώς εκκρεμεί ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό τους.

Η συνολική δαπάνη για την απονομή των αιτήσεων αυτών εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ποσό που προσεγγίζει το σύνολο των αποθεματικών και των 37 φορέων που χορηγούν σήμερα εφάπαξ.