Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Εναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος, θα αποκτήσουν όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. Ο λογαριασμός αυτός θα είναι συνδεδεμένος με το τερματικό μηχάνημα POS και θα εισέρχονται ως έσοδα (καταθέσεις) τα χρηματικά ποσά των εισπράξεων που πραγματοποιεί καθημερινά η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας μέσω των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών των πελατών.

Για τη δημιουργία του ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Σκοπός του μέτρου είναι η διαφύλαξη της ρευστότητας των εταιρειών, προκειμένου να καλύπτουν τις υπόλοιπες πάγιες ή λειτουργικές ανάγκες τους όταν έρχονται αντιμέτωπες με κατασχέσεις ποσών για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έναντι του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων ή των τραπεζών. Την ψήφιση διάταξης για τον ακατάσχετο λογαριασμό πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου με προσκεκλημένο τον κ. Αλεξιάδη.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ με αυτό το μέτρο οι επιχειρηματίες αποκτούν τη δυνατότητα να υποδείξουν έναν λογαριασμό ως κύριο τροφοδότη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ο οποίος θα προστατεύεται αντίστοιχα, ώστε η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ο ίδιος πρότεινε ο ακατάσχετος λογαριασμός της επιχείρησης να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένος με το τερματικό μηχάνημα καρτών POS λογαριασμού της εταιρείας, προκειμένου ταυτόχρονα να διαδοθεί η χρήση τους. Όπως ανέφερε ο κ. Κορκίδης, τα ποσά που εισρέουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων από τη χρήση των POS δεν αποτελούν κέρδη (μεικτά ή καθαρά), καθώς είτε περιλαμβάνουν ΦΠΑ, είτε προορίζονται να καλύψουν άλλες, πάγιες ή λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Η κατάσχεση των συγκεκριμένων ποσών για οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία ή για την εξόφληση δανείων, ουσιαστικά συντελεί στην εκμηδένιση της ρευστότητας της επιχείρησης και στο κλείσιμό της.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προχώρησε και σε ακόμη τρεις ανακοινώσεις που ανακουφίζουν οικονομικά τις επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα έκανε γνωστό ότι οι δωρεές που θα κάνουν οι επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης πρόκειται να έχουν απαλλαγή από τον ΦΠΑ.

Σε σχέση με την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και του παράνομου εμπορίου, ο κ. Αλεξιάδης εξήγγειλε τη συγκρότηση ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου το οποίο θα οργανώνει τους ελέγχους των συναρμόδιων υπηρεσιών και αρχών.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα τεθεί σε προτεραιότητα το θέμα του «φορολογικού ανταγωνισμού» που πλήττει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις των παραμεθόριων περιοχών.

Ο κ. Κορκίδης δήλωσε αναφορικά με την ανακοίνωση του κ. Αλεξιάδη για τη θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού: «Η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για τη θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας που κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης έχει στηρίξει και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την εθνική οικονομία. Είναι μια απόφαση που θα ανακουφίσει τους επιχειρηματίες και θα τους εξασφαλίσει τη δυνατότητα ενός μίνιμουμ προγραμματισμού».

Πηγή: imerisia.gr