Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό. Η ημέρα αυτή κρίθηκε ως η καταλληλότερη με δεδομένη και τη συνάντηση την Πέμπτη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος περιοδεύει σε Αθήνα, Βιέννη, Λουμπλιάνα, Ζάγκρεμπ και Σκόπια.

Όπως είναι φυσικό, θα έχει μια άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον κ. Τσίπρα το περιεχόμενο της οποίας θα παίξει ρόλο στην οποία απόφαση καταλήξουν να λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Για τον σκοπό αυτόν έχουν ήδη αρχίσει οι σχετικές τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση θα επιδιώξει να εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν με βάση το οποίο θα μεταβεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα.

Αν και το Μαξίμου έχει ήδη αποφασίσει ότι στη Σύνοδο θα κάνει χρήση του βέτο, πιθανότατα στο κείμενο συμπερασμάτων, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ρητή και γραπτή δέσμευση ότι θα προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους για το θέμα.

Εκείνο που διαφάνηκε από την κοινή παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη, Σταύρου Θεοδωράκη και Φώφης Γεννηματά, στο συνέδριο του Ποταμιού το Σαββατοκύριακο είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης -πλην του ΚΚΕ που έχει διατυπώσει επανειλημμένα τις δικές του θέσεις- είναι κοντά στο να προσέλθουν με ενιαία στάση.

Σε κάθε περίπτωση οι σημερινές εξελίξεις με τα επεισόδια στην Ειδομένη και τους πρόσφυγες σε όλη τη χώρα να προσπαθούν να μεταβούν στα σύνορα με ΠΓΔΜ την ώρα που συνεχίζεται η προσφυγική ροή στο Αιγαίο καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων πριν η κατάσταση στη χώρα ξεφύγει από κάθε έλεγχο.